Nepal

Obrazovanje koje spašava život


Isusovci u Nepalu pomogli su kroz edukaciju i projekte socijalnog razvoja mnogim izbjeglicama koje zahvaljujući Isusovačkoj službi za izbjeglice (JRS) imaju bolji život.

Izbjeglice u Nepalu (Foto: Fides)

Izbjeglice u Nepalu (Foto: Fides)

JRS Nepal omogućava raznolike programe edukacije, obuke nastavnika i savjetovanja namijenjene za više od 50 000 izbjeglica, među kojima je bila i Indra Acharya. „Okoristila sam se kvalitetnim obrazovanjem koje mi je pomoglo pronaći mnoge nove mogućnosti“, rekla je Fidesu Acharya koja je studirala zahvaljujući JRS-u. 

Ta kćer izbjeglica iz Butana odrasla je u izbjegličkom kampu u Nepalu provevši više od polovice svojeg života u građevini okruženoj ogradama. Na početku 1990-ih Indrini roditelji bili su među oko 100 000 nepalskih ljudi protjeranih iz sjevernog Butana po diktatu tadašnje vladine politike. Nakon gubitka zemlje njezini su se roditelji naselili u izbjegličkom kampu u Nepalu gdje su proveli 20 godina i dobili kćer.

Acharya i njezini iskusili su terete izbjegličkog života – nedostajalo je hrane u pretrpanom kampu, a otac joj je umro zbog izostanka medicinske skrbi. Istaknula je kako je preživjela jer je pohađala školu koju je vodio JRS.

Zajedno s majkom pošla je 2012. i u Sjedinjene Američke Države gdje je nastavila studirati i 2014. dobila stipendiju Sveučilišta Georgetown. Mnogo godina kasnije nije zaboravila važnu životnu lekciju koju je dobila zahvaljujući isusovcima koji su je doveli u školu u Nepalu.

„Nema to veze samo s učenjem, već i s posebnom pažnjom i brigom za svaku pojedinu osobu“, izjavila je Acharya za Fides. Iz JRS-a ističu kako je ta služba za osobu evangelizacijski pothvat kroz koji se svjedoči kršćanska vjera.

L.P.