Tanzanija

Od bijede do studija


Mnogo je u svijetu priča koje su zahvaljujući nesebičnom angažmanu misionara i misionarki dobile sretniji kraj. Takva je i priča djevojke Upendo iz Tanzanije.

Upendo je ostala siroče, a onda ju je usvojila ujna dok je teta zbrinula njezine dvije mlađe sestre. No, u tom je slučaju obiteljska solidarnost imala svoje granice - i to one financijske, piše Fides.

Na sreću, Upendo je upoznala časne sestre Josipa od Chamberyja, članice male kongregacije aktivne u istočnoj Africi, koje su joj dale nadu u bolje sutra. Smjestile su ju u svoj hostel u kojem troškove plaćaju zahvaljujući dobročiniteljima iz Italije. Tako je od 2009. do 2012. Upendo mogla pohađati srednju školu u kojoj je bila odlična učenica.

Nakon srednje škole upisala je medicinu u Kampali i danas je jako zahvalna svojim dobročiniteljicama. "Zahvaljujući pomoći sestara i ljudi iz nevladinih udruga, koji ih podupiru, imam priliku studirati. Sve je to njihova zasluga", priznala je Upendo koja iskače iz tužne tanzanijske statistike kad je riječ o školovanju djevojaka.

Naime, iako vlada od 2005. poduzima razne korake kako bi što većem broju mladih osigurala srednjoškolsko obrazovanje, ipak još uvijek, prema izvješću Human Rights Watcha, 40% njih ne može pohađati srednju školu.

Jedan od razloga je nedostatak škola u ruralnim područjima u kojima učenici moraju putovati i po 25 km do prve škole, a mladi ne nastavljaju školovanje zbog visokih troškova za njihove obitelji. Tako, prema podacima Svjetske banke, manje od trećine djevojaka dosegne niže srednjoškolsko obrazovanje, piše Fides.

KT