Sarajevo

„Olovka iz BiH u Africi piše stih“


HKD „Napredak“ i Udruga „Možemo zajedno“ mole za podršku u realiziranju humanitarne akcije „Olovka iz BiH u Africi piše stih“.

Ponukani radom, humanošću i zalaganjem člana HKD-a Napredak i predsjednika Udruge Možemo zajedno Dejana Nemčića, te vođeni humanom misijom koju i sam Napredak kao Društvo ima, realizira i nosi, upućuje se zamolba podržati humanitarnu akciju koju se želi sprovesti na području Kantona Sarajevo, ali i šire prikupljajući kako novčana sredstva za lijek protiv malarije, tako i školski pribor koji će u mnogome pomoći da i dječica u Africi pokušaju živjeti pristojnijim životom.

Naime, Udruga Možemo zajedno temeljena je na poticanje djece i mladih na aktivno sudjelovanje u društvu, unapređenje vještina djece i mladih, osiguravanje prehrane socijalno ugroženoj djeci, razvijanje svijesti o važnosti zaštite okoliša kod djece, poticanje djece i mladih na volontiranje u lokalnoj zajednici, ali i doprinos poboljšanju obrazovanja djece u državama trećeg svijeta.

Kada je riječ o doprinosu poboljšanja obrazovanja djece u državama trećeg svijeta, konkretno u Africi, Nemčić, inače profesor geografije već je puno toga učinio. S obzirom na skromna sredstva, djeca u tim zemljama često nemaju niti osnovna sredstva za učenje i pisanje, te je time želio omogućiti priliku za obrazovanje, razvoj i napredak u njihovim sredinama, a koja za njih predstavljaju jedini prozor u bolji svijet u koji vjeruju i bez obzira na otežane uvjete života i učenja s ljubavlju izvršavaju sve svoje školske obveze. Otežani uvjeti učenja, bez adekvatnih prostorija i škola, nisu njihov najveći problem, postoji još jedan, težak i smrtonosan, a to je malarija. S obzirom kako je malarija još uvijek bolest sa smrtonosnim ishodom u mnogim afričkim zemljama, prikupljao je i dalje to čini i novčane donacije za kupnju lijekova protiv malarije, čija cijena iznosi 1,28 KM, odnosno 5 kuna ili 0,65 €. Prepoznajući humanu misiju mladog Napretkovca koji 10. srpnja ponovno odlazi u Afriku Društvo se želi uključiti i prikupljajući školski pribor i donacije za lijek protiv malarije, te tako uljepšati tešku svakodnevnicu tih malih velikih boraca i zadržati njihove osmijehe i vjeru u bolju budućnost.

Iako ima malo vremena do kraja školske godine i Dejanova odlaska sa pomoći u Afriku, entuzijastično se želi učiniti sve što se može i prikupiti što više novčanih sredstava i školskog pribora koji će u mnogome olakšati školovanje i živote tih mališana, ali i spasiti brojne živote koji tamo koštaju 1,28 KM.

Molimo Vas da podržite ovu akciju ili novčanim sredstvima, u mjeri u kojoj ste u mogućnosti odvojiti, ili školskim priborom koji će rado biti uručen djeci Afrike. Na taj ćete način i Vi biti dio humane misije humanitarnog i lijepog djelovanja.

Svaka, pa i najmanja pomoć, je dobrodošla!

Ukoliko je riječ o novčanim uplatama, to možete uraditi na jedinstveni račun Humanitarne udruge Možemo zajedno
IBAN ž.r.: HR7524020061100781644

Nakon okončane humanitarne akcije, Napredak se želi i zahvaliti, te će 26. lipnja organizirati Afričko večer u BIS-u (Kino Imperijal).

Konzumirati će se prava afrička kava, imat će se prilika vidjeti i kupiti nakit Masai plemena, te će se moći uživati i u kratkom predavanju, prof. Nemčića, koji će na najljepši način približiti život u Africi, kada će se moći poslužiti tradicionalnim afričkim jelom ugali, uživajući uz ritmove koji dolaze s tog vrelog kontinenta, za što će se potruditi tri glazbenika iz Afrike.

KT