Papa Franjo pozvao na molitvu za obnovu misionarske svijesti


Kroz molitvu pokrenuti katolike kako bi se suočili s jednim od najvažnijih izazova buđenja „novog poticaja u misijskom djelovanju Crkve“, molitvena je nakana za listopad koju je papa Franjo uputio u videoporuci.

Kroz molitvu pokrenuti katolike kako bi se suočili s jednim od najvažnijih izazova buđenja „novog poticaja u misijskom djelovanju Crkve“, molitvena je nakana za listopad koju je papa Franjo uputio u videoporuci koju je objavila Papina svjetska molitvena mreža. Za tu molitvenu nakanu Papu je nadahnula 100. obljetnica apostolskog pisma Maximum Illud pape Benedikta XV. Ponukan tim razlogom i misionarskom vitalnošću koju je izrazio ovih godina u svojem nauku, a koja se jasno očituje u apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium, papa Franjo je najavio Izvanredan misijski mjesec listopad 2019. s temom Kršteni i poslani – Kristova Crkva u misiji u svijetu.

Danas je potreban novi poticaj u misijskom djelovanju Crkve, kako bi se ljudi suočili s izazovom naviještanja Isusa umrloga i uskrsloga. Doći na periferije, u ljudska, kulturna i religiozna ozračja koja su još uvijek strana evanđelju, u tome se sastoji ono što se naziva  missio ad gentes. Potrebno je prisjetiti se da je molitva središte poslanja Crkve. U ovom Izvanrednom misijskom mjesecu treba moliti da Duh Sveti potakne novo misionarsko proljeće među svim krštenima i pozvanima u Kristovoj Crkvi.

„Da bismo snažnije živjeli svakodnevno putovanje kroz Izvanredan misionarski mjesec, izdavačka kuća Sveti Pavao objavila je vodič pod naslovom Kršteni i poslani. Kristova Crkva u misiji u svijetu. Riječ je o sredstvu jednostavnog stila, nastalom u sinodskom ozračju poput Crkve pape Franje. Ostvareno je doprinosom kršćana iz cijeloga svijeta, te upućeno muškarcima i ženama dobre volje koji se žele zauzeti za naviještanje evanđelja. U njemu postoji zbir službenih tekstova pape Franje i kardinala Fernanda Filonija, pročelnika Kongregacije za evangelizaciju naroda i jedno razmišljanje o misijama monsinjora Giampietra Dal Tosa, drugog tajnika Papinskih misijskih djela. Vodič ima tri dijela: Susret s Isusom Kristom; Svjedoci misija i Razmatranja o misijama. Vodiču se pridružuje i internetska stranica koja je osmišljena za prikupljanje svih informacija o događajima koji sami po sebi nemaju vrijednost, nego ukoliko se spuste na razinu biskupija“, rekao je za Radio Vatican otac Fabrizio Meroni, ravnatelj katoličke tiskovne agencije Fides i Međunarodnog centra misijske animacije te glavni tajnik Papinske misijske unije.

„Upravo u tim stvarnostima Papa traži provjeru misijskog duha. Sve što smo proizveli, korisna su sredstva za poticanje i provjeru kreativnosti mjesnih Crkvi“, rekao je otac Meroni.

„To je središte misionarske dimenzije vjere koja nije jedna od pastoralnih. Ako smo zainteresirani za spasenje svijeta, jer ljubimo Boga Isusa Krista i Božje kraljevstvo, to je zato što smo zainteresirani za dobru, istinitu i vječnu sudbinu svega stvorenoga i cijeloga svijeta“, dodao je.

KT