Vatikan

Papa u sklopu PMD-a osniva fond za vanredno stanje


U ponedjeljak, 6. travnja, objavljeno je kako papa Franjo, u sklopu Papinskih misijskih djela, osniva fond za vanredno stanje kako bi se pružila pomoć onima koji su pogođeni "koronavirusom".

Kako prenosi Vatican News, svrha ovoga fonda jest prikupljanje sredstava za pomoć ljudima i zajednicama koje su iznimno pogođene koronavirusom.

U izjavi koju je 6. travnja objavila Agenzia Fides, službeno glasilo Papinskih misijskih djela, naznačeno je kako će novac izravno ići misijskim zemljama putem crkvenih struktura i institucija.

Prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kard. Luis Antonio Tagle, pohvalno je prokomentirao najavu osnivanja ovog fonda. „U svom evangelizacijskom poslanju, Crkva je nerijetko na prvim crtama borbe protiv velikih prijetnji ljudskom blagostanju. Samo u Africi više od 74 000 redovnica i 46 000 svećenika djeluje u: 7 274 bolnice i klinike, 2 346 domova za stare i iznemogle, te obrazuju 19 milijuna djece u 45 088 osnovnih škola. U brojnim ruralnim područjima oni su jedini koji osiguravaju zdravstvenu njegu i obrazovanje. Sveti Otac poziva cijelu veliku mrežu Crkve da se suoči s budućim izazovima“, kazao je.

No, papa Franjo nije samo osnovao ovaj fond, već je i prvi koji mu je doprinio. Njegov početni doprinos je 750 000 američkih dolara. Apelira tako na sve mjesne Crkve i pojedince koji imaju mogućnosti i želje pomoći, da doprinesu ovomu fondu kroz nacionalna Papinska misijska djela.

Objašnjavajući svrhu ovoga fonda, ravnatelj Papinskih misijskih djela nadbiskup Giampietro Dal Toso, je kazao: „Cilj ovoga fonda je potpora prisutnosti Crkve u misijskim područjima, koja također pate uslijed posljedica koronavirusa. Kroz crkvene aktivnosti navješćivanja Evanđelja i praktične pomoći kroz našu široku mrežu, možemo pokazati kako u ovoj krizi nitko nije sam. U tom smislu, crkvene institucije i službenici igraju bitnu ulogu. To je nakana Svetog Oca da osnuje ovaj fond. Dok toliko ljudi pati, sjećamo se s njima i pružamo ruku onima koji možda nemaju nikoga da se brine o njima, pokazujući tako ljubav Boga Oca“.

„Pozivam Papinska misijska djela svake biskupije diljem svijeta, da učine što mogu kako bi potpomogli ovu važnu inicijativu Svetoga Oca“, poručio je ravnatelj PMD-a nadbiskup Dal Toso.

Kroz PMD, Papa je u mogućnosti potpomoći više od 1 110 dijeceza rasprostranjenih uglavnom u Aziji, Africi, Oceaniji i dijelu Amazonije.

Kako sudjelovati?

Svoj prilog putem bankovnih doznaka mogu uplatiti svi koji to mogu i žele na sljedeći način:

IT84F0200805075000102456047 (SWIFT UNCRITMM)

za: Amministrazione Pontificie Opere Missionarie

svrha: Fund Corona-Virus

J.P., KT