Vatikan

Papinsko odlikovanje za 60 godina misijskog rada


Na opće audijencije 27. ožujka na Trgu Sv. Petra Papa je predao misionarki u Africi Mariji Concetti Esu papinsko odlikovanje u znak poštivanja i zahvalnosti zbog 60 godina provedenih u službi života na afričkome kontinentu.

Foto: Radio Vatikan

Foto: Radio Vatikan

Sestra Maria Concetta iz redovničke družbe Kćeri Sv. Josipa iz Genonija, porijeklom sa Sardinije, ima 85 godina i gotovo je 60 godina misionarka u Africi, gdje služi kao babica. „Sreo sam je u Banguiju (Srednjoafrička Republika) kad sam išao ondje otvoriti Jubilej milosrđa. Tamo mi je rekla da je u svome životu pomogla tisućama djece da dođu na svijet“, rekao je Papa u svome obraćanju.  

Sveti Otac je tom prigodom misionarki dodijelio papinsko odlikovanje. „Draga sestro, u moje i u ime čitave Crkve dodjeljujem vam ovo priznanje. To je znak naše ljubavi i naše zahvalnosti za sav vaš rad među sestrama i braćom u Africi, u službi života djece, majki i obitelji“, istaknuo je Papa.

„Ovom gestom posvećenom tebi, želim izraziti svoju zahvalnost i svim misionarima i misionarkama, svećenicima, redovnicima i vjernicima laicima koji šire sjeme Kraljevstva Božjega u svim dijelovima svijeta. Vaš rad, dragi misionari, je velik. Vi 'trošite' svoj život sijući Božju riječ svojim svjedočanstvom… I u ovome svijetu vas se ne spominje u vijestima. Niste među vijestima u novinama. Kardinal Hummes, koji je zadužen od brazilskog episkopata za čitavu Amazoniju, često posjećuje gradove i sela u Amazoniji. I svaki put kada dođe tamo – sam mi je to rekao – odlazi na groblje i posjećuje grobove misionara; koliki su umrli mladi zbog bolesti protiv kojih nisu imali antitijela. I rekao mi je: 'Svi oni zaslužuju da budu kanonizirani' jer su utrošili život u služenju. Draga braćo i sestre, s. Maria Concetta, nakon ove obveze, vratit će se u Afriku. Pratimo je molitvom. I neka nam njezin primjer pomogne da živimo evanđelje tamo gdje jesmo“, naglasio je Papa.

U studenome 2015. prigodom Papina pohoda Srednjoafričkoj Republici s. Maria Concetta je doplovila kanuom u Bangui da pozdravi poglavara Katoličke Crkve. Sa sobom je povela jednu djevojčicu koja ju je nazivala bakom. Sada je došla iz Sardinije sa svojim susestrama i poglavaricom Mariom Lucianom Zarom u Rim ponovno se susresti s Papom kako bi primila iz njegovih ruku papinsko odlikovanje. Svijet su obišle slike zagrljaja Svetoga Oca i vremešne misionarke. No, s. Marija je izjavila kako nema te sile na svijetu koja bi je zadržala u Italiji. Više je puta, govoreći o svojoj Africi, ponovila ove riječi: „Želim ostati ovdje, neću nikada biti dezerter. Dala sam svoj život ovdje i ovdje ću ostaviti i svoje kosti.“

KT / IKA