Kazahstan

Pokretanje prvoga projekta Kazahstanskog Caritasa


Nakon dobivanja dozvola od lokalnih vlasti kazahstanski Caritas kreće u realizaciju prvoga projekta – otvaranja narodne kuhinje u Tarazu.

Dugo sanjani sam zajednice u Tarazu, kazahstanskom gradu koji je sjedište Žambilske regije na jugu zemlje, uskoro će se obistiniti. Nakon dobivanja dozvola od lokalne vlasti, radovi na narodnoj kuhinji su dovršeni i zajednica ju planira otvoriti u svibnju ove godine. Ovu je informaciju agenciji Fides dao vlč. Guido Trezzani, voditelj Kazahstanskog Caritasa. „Ovo će biti prvi operacionalni projekt za Caritas Taraz. Uključit će osobu koja će raditi kao kuharica i časna sestra, a redovnice će služiti kao volonteri kad god je to moguće“, objasnio je vlč. Trezzani.

Prema njegovim riječima zajednica u Tarazu odlučila je započeti s ovim projektom otkada su uvidjeli da u njihovu gradu postoji mnogo starih osoba u mirovini koji si ne mogu priuštiti pristojnu prehranu te nemaju iskustvo dovoljne ljudske brige i komunikacije.

„Majka Tereza je rekla: 'Najstrašnije siromaštvo je usamljenost i osjećaj da nisi voljen'. Imajući na umu ove riječi zajednica u Tarazu odlučila je pružiti ljudima hranu i ljudsku toplotu. Narodna kuhinja u početku će raditi tri puta tjedno i posluživat će 20-25 ljudi. Također će organizirati posjete, najprije jednom tjedno, kako bi nahranili beskućenike“, naveo je vlč. Trezzani.

Skrb prema starijim osobama temeljni je rad Kazahstanskoga Caritasa, a to je ujedno i jedan od najvećih problema društva u Kazahstanu.

KT