Indija

Pomoć djeci koja su prepuštena ulici


Časne sestre Družbe Kćeri Milosrđa pomažu djeci koja žive i rade na ulicama nudeći im mogućnost školovanja.

„Djeca ulica zaslužuju bolju budućnost poput drugih mališana koji su bolje zbrinuti u pogledu mogućnosti njihova odrastanja“, kazala je nedavno za Asianews 50-godišnja s. Alice Kakkattupilliyil, redovnica Družbe Kćeri Milosrđa. 

Ona je uključena u obrazovanje djece koja su prepuštena ulici u biskupiji Lucknow u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh. Nastoji im ponuditi šansu za bolju budućnost i dostojanstvo, a skupa sa suradnicima laicima od 2015. do danas radila je s 160 mališana u dobi od 4 do 12 godina, koji nikada ranije nisu bili ni čuli za školu, a kamoli ju pohađali. 

„Naš je primarni zadatak u njima pobuditi želju za učenjem i motivirati ih da pronađu smjer za budućnost, a za to je obrazovanje jedini put. Kada se pouče osnovnim životnim vještinama, motivaciji, zdravlju i higijeni, najvažnije je pristupiti edukaciji. Upisuje ih se u privatne ili javne škole zahvaljujući subvencijama ili mjesnim dobrotvorima koji plaćaju njihove troškove“, ispričala je s. Alice.

Istaknula je i najveći problem – djeca često ne žele ići u školu. U tim slučajevima, nastavila je, ona sa svojim suradnicima nastoji prići mališanima s puno optimizma, ljubavi i brižnosti kako bi ih potaknuli na učenje. 

„Vremenom shvate važnost obrazovanja. Iako su provodili život na ulici, to ne znači da moraju biti tamo zauvijek“, istaknula je misionarka.

KT