Posjet provincijske predstojnice Splitske provincije sestara franjevki zajednici u Rwentobu


Provincijska predstojnica Splitske provincije Presvetog Srca Isusova ŠSF-a s. Lidija Bernardica Matijević, 31. kolovoza posjetila je zajednicu ŠSF u njihovoj misiji u Ugandi u Rwanyeni, a u prigodi njezine kanonske vizitacije i prvog posjeta misiji u DR Kongo.

Foto: ssf.hr

Foto: ssf.hr

Zajednica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u Rwentobu u ovoj afričkoj državi, u nadbiskupiji Mbarara, djeluje od 2018., a u pratnji s.  Lidije bile su još: dugogodišnja misionarka u Kongu s. Mislava Prkić, povjerenica Misije u Kongu s. Francoise Balibuno Ciza, s. Immaculee Mauwa Kashera i studentica teologije u Splitu s. Theresita Nashobole Mufuliro.

Kućna predstojnica s. Ivka Lučić, uime zajednice izrazila je srdačnu dobrodošlicu i poželjela ugodan boravak  susestrama.

Iako su u ovoj zajednici sestre boravile kratko, imale su priliku pobliže upoznati djelovanje franjevki u tom mjestu. S. Lidija u knjizi dojmova tom prigodom napisala je: „Zadivljene smo onim što su sestre postigle u prvih pet godina boravka. Uz Božju pomoć i sestrinsku podršku nadamo se i daljem napretku ove zajednice. Pomoć najpotrebnijima u ovim krajevima donosi blagoslov cijeloj našoj Kongregaciji“.

Sljedeći dan, 1. rujna u jutarnjim satima svetu misu u sestarskoj kapeli predvodio je gvardijan iz župe Rushooka fra Peter Mburu s nakanom za sve sestre u Družbi. U propovijedi se osvrnuo na evanđelje dana (Mt 25,1-13), koje govori o „mudrim i ludim djevicama“. Potaknuo je sestre na razmišljanje o „ludim djevicama“. „Zašto im se tako dogodilo – traže pomoć od drugih, ali pomoć ne dobivaju? Dakle, izgubile su svoju priliku da idu na svadbu sa zaručnikom. Kako se osjećamo kada nam je nešto odbijeno? Kako se osjećamo kada nam netko negativno odgovori na našu molbu? Potrebno je moliti da i mi u našem apostolatu ne zaboravimo potrebe drugih. I mi unutar zajednica trebamo moliti jedni za druge, ne smijemo nikoga odbacivati. U patnji i uspjehu trebamo biti zajedno – to je poruka našeg zajedničkog života“, zaključio je propovjednik. Na kraju je zazvao Božji blagoslov na sve putnike i sestre u pohodu, kao i sve sestre koje ostaju u svojim redovničkim zajednicama, služeći potrebitima.

Nakon svete mise i doručka sestre iz Splita nastavile su svoje putovanje u Kampalu, objavljeno je na ssf.hr.

Bivša provincijska predstojnica s. Kata Karadža, koja se početkom veljače 2022. pridružila zajednici sestara u Rwentobu, u osvrtu na pohod napisala je: „Susreti obogaćuju, a još su posebniji kada se susret dogodi sa sestrama ili nekim iz domovine. Obogaćene susretima zahvaljujemo s. Lidiji i sestrama na dolasku u nadi da će nam doći ponovno i ostati barem malo duže. Bogu zahvaljujemo za mnoge primljene darove među kojima je i dar sestara i zajedništva. Osim toga danas smo obdareni kišom koja je pala nakon više mjeseci suše i prašine. Svi smo obdareni blagoslov od Boga, taj blagoslov poželimo jedni drugima.“

J.P., KT