Potrebni smo Albaniji i njezinu narodu


U utorak, 26. studenog oko 4 sata ujutro Albaniju je pogodio razoran potres jačine 6,4 stupnja prema Richteru… Epicentar je bio nedaleko od Drača koji je 50-ak km udaljen od gradića Laç gdje misionarski, već 25 godina, djeluje s. Jeronima Juroš iz Modriče.

Piše: Josipa Prskalo

Broj se žrtava, nažalost, povećava iz dana u dan, a trenutno ih je 50, dok je ozlijeđenih više od 2 000. O jačini i razornosti ovoga potresa – najjačeg u posljednjih 30 godina na albanskom tlu, koji je, nažalost, samo jedan u nizu posljednjih dana, dovoljno govori kako je probudio i stanovnike Sarajeva, Mostara, Zenice, Bihaća, a osjetio se i u okolnim zemljama.

Području snažno pogođenom potresom pripada i Laç u kojemu je bila i jedna ljudska žrtva… Stupili smo u kontakt s dugogodišnjom misionarkom u Albaniji s. Jeronimom kako bismo dobili informacije iz prve ruke, te na taj način potaknuli naše čitatelje i sve do kojih ovaj apel dopre, da pomognu stradalom narodu…

Potres koji je probudio cijelu Albaniju
S. Jeronima, rođena 17. listopada 1950., rodom je iz Riječana – župa Modriča. Zavjete u Družbi sestara Kćeri Božje ljubavi položila je 3. kolovoza 1971. U misije u Albaniju otišla je 25. kolovoza 1992., a od toga je četvrt stoljeća upravo u Laçu. Riječ je o jednom od najsiromašnijih gradova u Albaniji, smještenom 70 km južno od Skadra, između Tirane i Lezha. Ondje vladaju nezaposlenost i siromaštvo zbog čega veliki broj obitelji nema ni za osnovno... Za najsiromašnije skrbe sestre Kćeri Božje ljubavi čija misija-zajednica ondje nema stalnih prihoda, već ovisi o Božjoj providnosti i pomoći dobrih ljudi.

Naša misionarka djeluje u svetištu Sv. Ante gdje sa susestrama vodi dječji vrtić i kuhinju za siromašnu djecu, a dobrotom dobročinitelja pomažu i nekim siromašnim studentima.

Sestru smo pitali da nam objasni što se točno dogodilo u noći 26. studenog. „Malo prije 3 sata osjetio se potres koji je mene probudio, ali nakon sat vremena javio se drugi koji je probudio skoro cijelu Albaniju. Bilo je strašno gledati majke s malom djecom i starce u kolicima na cesti – naravno, one koje je imao tko iznijeti iz stana. Rušio je sve po podu, što je bilo za razbiti se – razbilo se. Kod nas se nisu vidjele ruševine dok nije svanulo jer je nestalo struje. Mnoge zgrade su oštećene, među njima naša crkva, samostan, župni ured i vrtić“, požalila se zabrinuta sestra.

Stanje straha
Dalje nam je kazala kako su svi u strahu, poglavito djeca – ne žele se vratiti u stanove, a puno ih nema ni gdje se vratiti. „Noći se provode na ulici, u autima, a postavljeno je i nekoliko šatora. Mnogi se ne žele udaljiti od svojih kuća ili stanova, iako nije više sigurno stanovati u njima“, kazala je.

Misionarku smo upitali i koja vrsta pomoći je trenutno najpotrebnija. „Potrebna je hrana, deke, higijenske stvari, a najviše novac kako bi se mogli malo popraviti neki prostori za stanovanje. U Laçu je jedna osoba poginula, a puno ih je ozlijeđeno. Nekima su se vrata zablokirala pa su kroz prozor ili s balkona skakali“, rekla je s. Jeronima.

„Mi smo uglavnom na raspolaganju kad dođu ljudi s posebnim potrebama, saslušamo ih, molitva se organizira, iako crkva nije sigurna, neki dođu, a neki se boje. U suradnji s Caritasom daje se jedan topli obrok za sve koji dođu. Stigla nam je pomoć s Kosova, ali to je u pola sata nestalo. Nadamo se da će doći još, ali Drač i Thumanë su iznimno loše prošli tako da smo mi u drugom planu“, objasnila je sestra Juroš koja je nama i svim našim čitateljima zaželjela obilje Božjeg blagoslova u radu, i unaprijed zahvalila za pomoć na koju vas svesrdno potičemo kako bismo ovim ljudima barem malo olakšali zemaljske muke koje su ih zadesile. „Bit ću jako zahvalna ako nam možete nešto pomoći za naše siromahe. Preporučam se u molitve, kao i cijelu našu situaciju“, skromno i zahvalno poručila je s. Jeronima Juroš, FDC.

Kako pomoći?!

Glede novčane pomoći, sestra je objasnila kako bi najbolje bilo da se uplati na račun njihova Caritasa – za siromahe, i ukoliko je pomoć za Laç, onda je potrebno navesti njezino ime: s. Jeronima Juroš, te će joj oni proslijediti pomoć.

Broj računa je: Intesa Sanpaolo Bank, SWIFT kod: USALALTR, Nr:32944731801 Euro, IBAN:AL95208111010000032944731801