Rim

Predstavljanje filma o Pauline Jaricot „Gledati odozgor“


Kratki film ususret beatifikaciji Pauline Jaricot (22. svibnja u Lyonu), utemeljiteljici Papinskog misijskog djela za širenje vjere kojeg je pripremila agencija „Fides“ uime PMD-a naslovljen je „Gledati odozgor“.

Predstavljanje će biti 13. svibnja (u 16:30) u Rimu, u auditoriju Ivana Pavla II. na Papinskom sveučilištu Urbaniana (via Urbano VIII br. 16), a nazočit će: predsjednik Papinskih misijskih djela nadbiskup Giampietro Dal Toso, generalni tajnik Papinskog misijskog djela za širenje vjere o. Tadeusz Nowak i pročelnica teološko-pastoralnog odjela Dikasterija za komunikaciju Nataša Govekar. Također, bit će nazočni redatelj, autori kratkog filma, pojedini glumci i suradnici u produkciji.

Kratki film donosi priču i iskustvo vjere Pauline Jaricot kroz oči i život Claire, današnje mlade žene, a zamišljen je kao priča u priči.

Poruka u koju je vjerovala
Fokus je na proglašavanju središnje uloge Krista u Paulininu životu, kako bi gledatelje, poglavito mlade, privukla poruka u koju je vjerovala, Evanđelje.

Izbor je pao na takozvano „pričanje priča“ jer je priča Pauline Jaricot „dobra priča“ sposobna „nadilaziti granice prostora i vremena. Ostaje aktualna kroz stoljeća jer je povezana sa životnom hranom“. (usp. Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, br. 2).

Slikama i glazbom film želi dočarati ljepotu i ljubav koju je Jaricot pronašla u Bogu i koja je oblikovala njezinu misionarsku strast, kako bi publiku privukla autentičnim impulsom kršćanske vjere. Zbog toga će film – dostupan na pet jezika – biti namijenjen projekcijama s ciljem misionarskog dosega i obrazovanja, ali je također zamišljen i kao sredstvo missio ad gentes, koristan „alat“ za inicijative „Crkve koja izlazi“ u nekršćanskom okruženju, i bit će dostupan svim nacionalnim upravama Papinskih misijskih djela u tu svrhu.

Na izvore
Za potrebe snimanja, ekipa je otputovala na izvorne lokacije u Francuskoj. Sudjelovali su mladi iz pokreta Chemin-neuf, čiji se članovi, između ostalog, posvećuju evangelizaciji kroz umjetnost, kao i mladi članovi PMD-a u Francuskoj.

Osim mjesta u Lyonu na kojima je Jaricot doživjela svoju vjeru, mjesta snimanja uključuju i Rustrel, zajednicu u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala poznatu kao Colorado of Provence gdje je Pauline Jaricot osnovala Notre Dame des Anges.

Završne scene također prikazuju mladu djevojku koja je doživjela čudo ozdravljenja na zagovor Pauline Jaricot: Mayline Tran – trogodišnje dijete u vrijeme svog ozdravljenja. Obitelj Tran sudjelovala je u završnoj fazi projekta, podupiru projekt te govore o vlastitim iskustvima u špici filma.

Produkcija i promocija odvijala se u suradnji s Nacionalnim upravama Papinskih misijskih djela u Australiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Malti, Španjolskoj, francuskom govornom području Kanade, SAD-a i Koreje.

Dodajmo kako se trenutno radi na sinkronizaciji filma na engleski, francuski i španjolski jezik, te će inačice biti dostupne na YouTube kanalu Agenzia Fides sljedeći tjedan.

J.P., KT