Vatikan

Predstavljen 94. svjetski dan misija


Tijekom konferencije za medije, 16. listopada u Tiskovnom uredu Svete Stolice predstavljen je Svjetski misijski dan, 94. po redu, koji Crkva obilježava u nedjelju, 18. listopada.

Foto: Vatican News

Foto: Vatican News

Za tu je prigodu papa Franjo vjernicima uputio poruku pod geslom „Evo me, mene pošalji“ (Iz 6,8), a novinarima su je tijekom konferencije predstavili tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda zambijski nadbiskup mons. Protase Rugambwa, predsjednik Papinskih misijskih djela biskup Giampietro Dal Toso te generalni tajnik Papinskog misijskog djela za širenje vjere o. Tadeusz J. Nowak.

Također, misionari: s. Ana Cambongo António iz Angole, don Vignandas Gangula iz Indije te Marco Gibelli i Lucia Truttero iz Italije s nazočnim novinarima podijelili su svoja iskustva i izazove s kojima se susreću u raznim misijskim dijelovima.

Osvrćući se na Papinu poruku u kojoj se poziva na zauzeto sudjelovanje u aktivnoj misijskoj evangelizaciji, nadbiskup Rugambwa naglasio je kako je potrebno ići naprijed bez straha. „Misija se nastavlja zahvaljujući snazi ​​Duha Svetoga. Bez Njega ne možemo ništa učiniti (...) Svatko od nas mora slušati glas Duha Svetoga i dopustiti biti vođenim ovom sigurnom i sposobnom silom. Svi mi koji smo kršteni primili smo snagu Duha Svetoga u krštenju kao dar i zato smo pozvani biti agenti ove misije; moramo čvrsto odgovoriti Bogu: 'Evo me, mene pošalji'“, kazao je, među ostalim, mons. Protase.

Mons. Dal Toso primijetio je kako je pomoć Papinskim misijskim djelima pristigla unatoč pandemiji koronavirusa te se uspjelo financirati 250 projekata u vrijednosti od 1 299 700 dolara te 473 410 eura. „Najveći problem s kojim su se mnoge Crkve suočavale u misijskim područjima bilo je zatvaranje bogomolja; proslave se nisu održavale i stoga nije bilo kolekti. Kao što je lako zamislivo, mnoga od tih crkvenih tijela žive jednostavno kroz nedjeljnu lemuzinu i nemaju središnji sustav potpore. Stoga su subvencije pretežno namijenjene biskupijama za opstanak svećenika i plaćanje tekućih troškova, ali i vjerskim zajednicama i katoličkim školama, kao i obiteljima s posebnim poteškoćama“, objasnio je predsjednik PMD-a.

O. Nowak je naznačio kako Papinsko misijsko djelo za širenje vjere pruža vitalnu potporu partikularnim Crkvama u Aziji, Oceaniji, Africi te dijelovima Južne i Latinske Amerike. „Zahvaljujući velikodušnosti katolika u cijelom svijetu, nebrojeni broj crkava, samostana, pastoralnih centara, škola, klinika i drugih dijecezanskih struktura sada je prisutan na teritorijima koji su ovisni o Kongregaciji za evangelizaciju naroda. Tisuće kateheta, svećenika i redovnika sudjelovalo je u formacijskim programima i materijalnoj pomoći kroz evangelizaciju mjesnih Crkava", kazao je te dodao i kako je ova godina posebna za ovo djelo budući da je Sveti Otac 26. svibnja ovlastio tadašnjeg prefekta Kongregacije za kauze svetaca kard. Angela Becciua, da donese dekret o čudu pripisanom zagovoru službenice Božje Pauline Marie Jaricot, utemeljiteljice ovoga djela.

J.P., KT