Preminula najstarija misionarka na svijetu


Njemačka misionarka u Brazilu s. Maria Electis, SND preminula je sredinom listopada u 113-oj godini života. Rođena je 23. ožujka 1904. u Pommernu/Mosel u Njemačkoj. Krsno ime bilo joj je Luzia Mohrs.

Priredio: Francisko Pavljuk

U rujnu 1925. ušla je u Mülhausenu (Grefrath) u Kongregaciju sestara Naše Gospe (SND). Novicijat je započela 1926. kada je obukla redovničko odijelo i uzela redovničko ime Maria Electis. Nakon dvogodišnjeg novicijata 1928. godine položila je u  Mülhausenu svoje prve redovničke zavjete, siromaštva, poslušnosti i čistoće.

Od 1927. do 1938. kao redovnica djelovala je u nekoliko samostana i gradova u Njemačkoj. Kao mlada poletna redovnica djelovala je i u dječjem internatu. Zatim je izučila za njegovateljicu bolesnika pa je s velikim marom i elanom djelovala i u toj struci i na tom području.

U srcu ove mlade redovnice ipak je tinjala iskra, želja i ljubav za misijama. Hrabro i odlučno ostavila je svoju rodnu zemlju i otišla kao misionarka u Brazil. U misije je došla 12. veljače 1939. kao 23. grupa sestara ove Kongregacije.

Njezine misijske planove je pokvarilo nepoznavanje portugalskog jezika te je njezin misijski san na čekanju još nekoliko godina.

U kolovozu 1939. radi u psihijatrijskoj klinici Olivé Leite u Pelotas u Rio Grande do Sul. O svojem tadašnjem radu sestra Maria Electis je rekla: "Uvijek sam imala veliki respekt prema pacijentima. A i oni su imali respekt prema meni".

Sve do mirovine je djelovala u Brazilu među najpotrebitijima. Godine 1988. zbog starosne dobi odlazi u samostansku zajednicu svojih susestara "Recanto Aparecida" u Canoas, RS, gdje je do svoje 100. godine života bila aktivna djelovateljica.

Kasnije je svoje dane ispunjavala žarkom molitvom i koliko je mogla manjim kućanskim poslovima u zajednici, prvestveno u kuhinji. U ovoj poodmakloj životnoj dobi molitva i heklanje bile su njezine glavne svakodnevne zadaće, a radovala se je biti i u društvu svojih susestara. Ipak se osjećala još zaposleno i korisno. 19. siječnja 2013. proslavila je bila 85. obljetnicu svojih redovničkih zavjeta u Kongregaciji sa još svojih 18 susestara koje su toga dana slavile 25, 50, 60, 65, 70 i 75 godina redovništva.

Ovaj jubilej do sada nije mogla proslaviti niti doživjeti niti jedna sestra ove Kongregacije od njezinog osnivanja u Coesfeldu u Njemačkoj 1850.

Inače, sestra Maria Electis (Luzia) Mohrs bila je najstarija misionarka na svijetu i jedna od zadnjih njemačkih misionarki ove Kongregacije koje djeluju u Brazilu.

Od 2006. bila je u invalidskim kolicima i teško je bila pokretna. Njezini prvotni misijski poziv i žar se do dana njezine smrti nije nimalo ugasio.

Njezina srdačna riječ "Hvala" pokazivala je njezinu još uvijek živahnu duhovnost. Sigurno da je ova sestra i misionarka bila posebni Božji dar ovoj Kongregaciji, a i primjer svima.