Vatikan

Prepoznato čudo Pauline Jaricot: radost za Papinska misijska djela


Papa Franjo 26. svibnja ovlastio je kard. Angela Becciua, prefekta Kongregacije za kauze svetaca, da donese dekret o čudu pripisanom zagovoru službenice Božje Pauline Marie Jaricot, utemeljiteljice Papinskog misijskog djela za širenje vjere.

Foto: missio.org.uk

Foto: missio.org.uk

„Ovo je trenutak velike radosti za Papinska misijska djela diljem svijeta. Izuzetno smo sretni jer je Kongregacija za kauze svetaca javno objavila priznanje čuda pripisanog zagovoru službenice Božje Pauline Jaricot, francuske laikinje, utemeljiteljice Papinskog misijskog djela za širenje vjere, odnosno prvog Papinskog misijskog djela. Ovo je vrlo važan korak: to znači da njezina predanost služenju misijama, molitvom i milosrđem, govori i kako je ono još uvijek značajno za sveopću Crkvu“, kazao je za agenciju Fides predsjednik Papinskih misijskih djela i pomoćnik tajnika Kongregacije za evangelizaciju naroda mons. Giampietro Dal Toso, komentirajući proglašenje dekreta Kongregacije za kauze svetaca.

Paulina Marie Jaricot, rođena je u Lionu 22. srpnja 1799. U vremenu političkih i kulturnih preokreta 1822. osnovala je Djelo za širenje vjere, s karakteristikom univerzalnosti. Opazila je kako problem misijske suradnje nije u pomoći ovoj ili onoj misiji, već svima bez iznimke. Bila je u nastanku velikog pokreta misijske suradnje koji je trebao postupno uključivati cijelu Crkvu. Strastvena u širenju kraljevstva Božjega, bila je snažno uvjerena kako misijsko djelo ne proizlazi iz njegove učinkovitosti niti iz ljudskih resursa, nego isključivo od Boga.
Također, 1826. osnovala je pokret Žive krunice, skupine ljudi kojima je svaki mjesec, nakon mise, bilo povjereno moliti jednu deseticu krunice za misije.
U njezinu životu nije nedostajalo križeva, a posljednje godine svog života provela je u najvećem siromaštvu. Preminula je 9. siječnja 1862., u rodnom Lionu.  
Papa Sv. Ivan XXIII. proglasio ju je službenicom Božjom 25. veljače 1963.

J.P., KT