Prigoda za jačanje vjere i misijske zauzetosti


U povodu Svjetskog dana misija, koji se ove godine obilježava 21. listopada, mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH, uputio je poruku župnicima, crkvenim ustanovama i vjernicima, koju prenosimo u cijelosti.

Poštovani prijatelji i suradnici misija!

Geslo ove misijske godine je S mladima donijeti evanđelje svima. Papina je želja podsjetiti sve razine i uzraste na važnu ulogu mladih u Crkvi. Biskupska sinoda u Rimu, koja će se održati u listopadu ove godine, također je posvećena mladima. Pripremni dokument nosi naslov Mladi, vjera i razlučivanje zvanja. Još jedan važan događaj za Crkvu je Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. Zapravo je to proslava stote obljetnice apostolskog pisma Maximum Illud u kojem papa Benedikt XV. želi da se misijama pristupi na sustavan i organiziran način. Papa nadalje želi da se misijama da dolično mjesto zbog njihove važne evangelizacijske uloge.

Naši biskupi odazvat će se pozivu pape Franje i uputiti poslanicu za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. u kojoj će pozvati, u prvom redu vas župnike a onda i sve pastoralne djelatnike, na jačanje vjere i širenje misijske svijesti. Biskupi će ponuditi i određene prijedloge na koji način se možemo pripravljati za tu važnu obljetnicu. Crkveni dokumenti uvijek ističu da se misijski poziv i misijska djelatnost rađa iz vjere Crkve. Cijela misijska godina, koja će biti proglašena, prigoda je svima nama ojačati svoju vjeru i povećati misijsku zauzetost i na taj način sudjelovati u tom važnom dijelu poslanja Crkve. Važno je podsjetiti da naša vjera i ljubav prema misijama doprinose kvaliteti i širenju Radosne vijesti. Širenje Kraljevstva nebeskoga i spas duša obveza je i privilegij koji smo primili već na krštenju.

Uz ovaj dopis šaljemo vam promotivne misijske materijale, plakat i knjižicu, za koje se nadamo da će vam koristiti u misijskom pastoralu. Budući da je ova misijska godina posvećena mladima, knjižica je prožeta materijalima za rad s djecom i mladima. Cijeli listopad je zamišljen kao priprava župne zajednice za Svjetski dan misija – Misijsku nedjelju koja se ove godine slavi 21. listopada. Poželjno bi bilo da ovi materijali, posebno plakat, budu na vidnom mjestu i da zajedno s vama pozivaju vjernike na misijsku solidarnost s mladim crkvama koje trebaju našu molitvenu blizinu i materijalnu potporu. U mnogim našim župama ostali su uglavnom stariji vjernici, ali i oni se mogu uključiti u molitveni misijski apostolat, a često nas iznenade i svojom nesebičnim darom prigodom različitih akcija u župi. Milosno je ovo vrijeme za sve nas, a na poseban način za one do kojih će doći naša vjernička solidarnost.

Koristim prigodu zahvaliti vam na dosadašnjoj suradnji. Prenosim zahvale i pozdrave naših misionara koji kažu da sa svojim vjernicima redovito mole za dobročinitelje. Molim vas prenesite njihove zahvale i pozdrave vašim vjernicima.

Uz zahvale i srdačni pozdravi vama i vašim vjernicima,
mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD BiH.