Uganda

Prvi afrički dojmovi novih misionarki


Prije nekoliko dana četiri Školske sestre franjevke Krista Kralja primile su misijski križ i pošle u župu Rooshoka u Ugandi.

S. Ivka Lučić, s. Elizabeta Žuljević i s. Franciska Ivanović iz Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u pratnji provincijske predstojnice s. Kate Karadže i s. Urša Marinčić iz Mariborske provincije nakon ispraćaja na zagrebačkom aerodromu 25. listopada stigle su na afričko tlo istog dana u kasnim noćnim satima.

Četiri misionarke u predstojnice dočekali su misionari u Africi. „Sletjele smo u Entebbe gdje nas je dočekao dugogodišnji misionar fra Ivica Perić i s. Vedrana Ljubić, sestra Kćeri Božje ljubavi, također dugogodišnja misionarka u Ugandi. Umorne od dugoga putovanja s. Vedrana nam je pružila prenoćište u njihovoj sestarskoj kući u Kampali. U petak, 26. listopada nakon doručka zahvalile smo sestrama na gostoprimstvu te se zajedno s fra Ivicom i s. Vedranom uputili prema Rushooki. Na putu prema Mbarari i Rushooki posjetile smo odgojnu kuću sestara Kćeri Božje ljubavi u Ruti. Sestre su nam izrazile dobrodošlicu i primile u svoju zajednicu u Rushooki. Zahvalne smo doista fra Ivici i s. Vedrani koji su nas dočekali, te sestrama koje se nas primile“, prenijela je s. Franciska prve dojmove.

Prvi misionarski dani franjevki započeli su u župi Sv. Franje Asiškoga kod sestara Kćeri Božje ljubavi koje su im predstavile svoje djelovanje i iskustvo. Drugog dana boravka susrele su se s gvardijanom fra Fidelisom Mwesigye koji im je zaželio dobrodošlicu u župnu zajednicu, kao i župnik župe Sv. Franje Asiškog fra Agapitus Mubanigiz.

„U nedjelju, 28. listopada sudjelovale smo na prvome misnome slavlju sa župljanima. U crkvi punoj vjernika prvi puta doživjele smo afrički način slavlja euharistije uz pjesmu i ples. Za vrijeme misnoga slavlja župnik fra Agapitus srdačno nas je pozdravio pred župnom zajednicom, izrazio radost našega dolaska u župu te pozvao nas sestre da se kratko pozdravimo. Provincijska predstojnica s. Kata Karadža ukratko je predstavila sestre. Na kraju smo zapjevale pjesmu Krist jednom stade na žalu“, ispričala je s. Franciska.

KT