Košljun-Krk

Radni dio susreta misionara


U ponedjeljak 1. srpnja uslijedio je radni dio susreta. Poslije Jutarnje i doručka te nakon što im je samostanski vikar i ekonom fra Stjepan Žužić predstavio otočku crkvu u sklopu samostana, sudionici su se okupili u dvorani za sastanke.

Službeni dio susreta otvoren je molitvom koju je predvodio predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije, biskup porečki i pulski mons. Ivan Štironja.

Misionarima je domovina sigurno zaleđe
Potom se okupljenima najprije obratila ravnateljica Papinskih misijskih djela Hrvatske s. Ivana Margarin, a zatim i mons. Štironja, domaćin, krčki biskup mons. Ivica Petanjak te ravnatelj PMD-a BiH mons. Luka Tunjić.

Također, na susretu je uz misionare i dijecezanske ravnatelje sudjelovala i poglavarica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Provincija Presvetog Srca Isusova – Split s. Lidija Matijević.

Uslijedilo je predstavljanje nazočnih misionara, njih 14 koji su govorili o izazovima i problemima u svom poslanju, ali i o svom sveukupnom misijskom djelovanju. Njihovo djelovanje, uz naviještaj Radosne vijesti ogleda se i u gradnji, medicinskoj i humanitarnoj pomoći, obrazovanju, raznim edukacijama...

Najprije se predstavio don Velimir Tomić (Tanzanija), potom s. Vedrana Ljubić, s. Bogdana Markić i don Jakoslav Banić (Uganda); s. Mirabilis Višić i s. Blanka Barun (DR Kongo); s. Marica Jelić (Madagaskar); don Boris Dabo (Zambija); don Danko Litrić (Ruanda); don Ivica Kordić (Zambija); don Luka Pranjić, s. Klementina Banožić i s. Magdalena Juretić (Ekvador) te s. Magdalena Marić i s. Slavka Bogdan (Salomonski Otoci).

Ovo je ujedno bilo i vrijeme kada su jedni od drugih mogli učiti te razmjenjivati iskustva koja znaju biti raznolika…

Ostali sudionici aktivno su se uključili postavljajući pitanja, a misionari su rado odgovarali i pružali informacije koje mnogima mogu biti od koristi.

U velebnoj krčkoj katedrali
Poslije podne, nakon što im je fra Stjepan predstavio i bogate samostanske muzeje, uputili su se na Krk gdje im je o velebnoj krčkoj katedrali, na zanimljiv način, govorio generalni vikar Krčke biskupije dr. mons. Franjo Velčić.

Uslijedila je zajednička sv. misa, a predvodio ju je biskup Ivan u zajedništvu s biskupom Petanjkom, mons. Tunjićem i nazočnim dijecezanskim ravnateljima.

Nakon pozdrava i uvoda biskup domaćin pozvao je nazočne misionarke i misionare da se kratko predstave okupljenom vjerujućem puku.

Poslije svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja prigodnu propovijed, temeljenu na evanđelju dana i povezanu sa srži misijskog poslanja, uputio misionar u Ekvadoru don Luka Pranjić.

Po završetku sv. mise upriličeno je zajedničko fotografiranje te večera u ordinarijatu, kada su svi sudionici susreta dobili darove.

J.P., KT