Kina

Stoljeće župe znaku sjećanja na misionara Paula Viala


Više od 500 katolika, od kojih većina pripada etničkim manjinama u pokrajini Yunnan (jugozapadna Kina), proslavilo je 100. obljetnicu župe Gospe Lurdske u Lanniqingu, čiji su članovi uglavnom iz etničke skupine Yi.

Katolici iz različitih etničkih skupina (Han, Miao, Jingpo, Yi i Tibetanci) sudjelovali su u slavlju održanom sredinom travnja. Stota obljetnica župe također je bila prilika da se javno izrazi zahvalnost cijele zajednice francuskom misionaru o. Paulu Vialu iz Missions Etrangères de Paris (MEP), koji je živio od 1855. do 1917.

Prvi stranac
Jugozapadne kineske pokrajine u kojima su djelovali misionari Missions Etrangères de Paris karakterizira snažna prisutnost etničkih manjina koje imaju svoje jezike i oblike pisma. Otac Vial, poznat u Kini po svom kineskom imenu Deng Mingde, bio je jedan od prvih misionara MEP-a koji je djelovao u Yunnanu i posvetio je svoj život propovijedanju Evanđelja u regiji naseljenoj etničkom skupinom Yi.

Nakon ređenja 1879. otputovao je u Yunnan i bio prvi stranac koji je proveo studije o etničkoj skupini Yi. Za te znanstvene doprinose dobio je i akademska zvanja u Francuskoj.

Plodovi…
Prva mala crkva u Lanniquingu izgrađena je 1893. na inicijativu oca Viala, ali je ubrzo postala neprikladna za pastoralne potrebe lokalne zajednice.

Konačno, crkva je ponovno podignuta 1924. na inicijativu oca Bi Jingxinga, prvog svećenika naroda Atsi (podskupine Yi).

Danas, 100 godina kasnije, zajednica Atsi ima osam lokalnih svećenika. Tijekom protekloga stoljeća crkva Gospe Lurdske u Lanniqingu bila je u iskušenju nekoliko puta…

Ovdašnja katolička zajednica uvijek se povjeravala milosti Božjoj i zagovoru Bezgrješne Marije tražeći da Crkva i dalje svjedoči Kristovo ime među domaćim pučanstvom i djelima milosrđa. Zajednica je aktivno sudjelovala u dobrotvornim inicijativama i također je prikupljala sredstva za potporu projektima za stanovništvo pogođeno prirodnim katastrofama.

J.P./ KT