Sv. Franjo Ksaverski krenuo na misijsko putovanje (1541.)


Točno na svoj 35. rođendan, 7. travnja 1541., isplovio je Sv. Franjo Ksaverski na misijsko putovanje koje će ga proslaviti kao jednog od najvećeg misionara u povijesti Katoličke Crkve.

Franjo je isplovio iz Lisabona prema Indiji. Uz brevijar i katekizam jedina knjiga koju je sa sobom ponio bila Marulićeva De institutione bene vivendi (Pouke za čestit život prema primjerima svetaca).

Na svojim putovanjima posjetio je Indoneziju i došao sve do Japana.

Prvi Japanac koji je postao kršćanin i Franjin prevodilac u toj zemlji bio je Anjiro. Inače, japanski jezik predstavljao je veliku teškoću u širenju kršćanstva, pa se Sv. Franjo uvelike oslanjao na pobožne slike. Oko 100 000 Japanaca prihvatilo je kršćanstvo, među njima i neki pripadnici visoke aristokracije. Međutim, kasnije su kršćani proganjani i ubijani, pa su se povukli u tajnost, piše povijest.hr.

Franjo Ksaverski pokušao je propovijedati i na kineskom kopnu, no Kinezi su bili neprijateljski raspoloženi prema misionarima.

Umro je na kineskom otoku Shangchuan 1552., nakon više od 11 godina napornog misionarskog rada.

Zanimljivo, Franjo Ksaverski po nacionalnosti bio je Baskijac, iz kraljevine Navarre na sjeveru Španjolske. Kad je Sv. Ignacije Loyola (također Baskijac) osnivao Isusovački red, Sv. Franjo Ksaverski bio je jedan od prvih sedam isusovaca.

Ž.I., KT