Phnom Penh

U glavnom gradu Kambodže 154 krštenja za Uskrs


U Phnom Penhu, katolici će u ovogodišnjoj Uskrsnoj noći proslaviti sakrament krštenja 154 odrasla pripravnika.

Tijekom mise na Prvu korizmenu nedjelju, 10. ožujka, Vikarijat Phnom Penha proslavio je predstavljanje 154 odrasla kandidata koji će primiti krštenje na Uskrsnoj vigiliji, piše AsiaNews.

Predstavnici svih devet pastoralnih područja glavnoga kambodžanskog grada sudjelovali su u službi koju je predvodio apostolski vikar mons. Olivier Schmitthaeusler.

Među kandidatima su članovi mladih katoličkih zajednica u Bati i Tropeang Kragnounu, u jugozapadnoj provinciji Takeo, na granici s Vijetnamom, koji su svoja prva krštenja slavili tek nedavno.

Naglašavajući "veliku radost" cijeloga vikarijata, mons. Schmitthaeusler je u svojoj homiliji istaknuo kako je "svatko od pozvanih odraslih koji je susreo Isusa na osobni način, dobrodošao i kršćanska ga zajednica podupire".

Apostolski vikar osobno poznaje put u vjeri mnogih od njih, koji u nekim slučajevima traje više od deset godina. Stoga je pozvao katekumene da budu "ponosni što će postati Božji sinovi i kćeri, sa sigurnošću da je Bog s vama i da vas boli bezgranično, bez ikakvih ograničenja".

"Budite učenici i prijatelji Isusovi", rekao im je, "i apostoli, svjedoci radosne vijesti, u djelu i istini. Naše društvo treba malih svjetala. Vi ste ova sol, ovo svjetlo i ovaj kvasac u ljudskom tijestu. Ne bojte se biti svjedoci!"

Potpora cijele katoličke zajednice bit će temelj za novokrštenike. Zato je apostolski vikar apelirao na svećenike, kumove i one koji su već primili krštenje. "Budite blizu vašim katekumenima. Volite ih i prihvaćajte. Prosvijetlite ih tako da mogu vidjeti drugoga Krista u vama", poručio je mons. Olivier.

Napomenimo da se sve ovo događa u državi od 16,3 milijuna stanovnika, od kojih je više od 96% budista, 2% muslimana i tek nešto manje od 0,5% kršćana.

KT