Bjelorusija

Uhićena dvojica misionara


U Bjelorusiji su uhićena dvojica misionara redovničke zajednice Oblata Bezgrešne Marije (OIM). Vrhovni general Luis Ignacio Rois Alonso objavio je to u ponedjeljak 13. svibnja.

Zajednica je „duboko zabrinuta zbog ove vijesti“, rekao je o. Rois Alonso. Uhićeni su o. Andrzej Yuchnevich i o. Pavel Lemekh. Dvojica misionara djeluju u biskupijskom svetištu Gospe Fatimske u Šumilinu. Pojedinosti o razlozima uhićenja još nisu poznate, prenosi IKA. Oba su svećenika bjeloruski državljani. Glasnogovornik poljske redovničke provincije, kojoj je pridružena misija Oblata u Bjelorusiji, ranije je potvrdio kako su bjeloruske vlasti uhitile dvojicu misionara oblata iz Vitebske biskupije.

Uhićenje dvojice misionara oblata nije izoliran slučaj. Prema organizaciji Christian Vision, koja prati vjerske slobode u Bjelorusiji, najmanje 60 svećenika je „politički progonjeno“ od 11. listopada 2023.. Od prosvjeda diljem zemlje u ljeto 2020. protiv predsjedničkih izbora, koji su lažirani u korist vladara Aleksandra Lukašenka, vlasti u Bjelorusiji suzbijaju kritičare režima. Nekoliko su puta krenuli i protiv Katoličke Crkve, kojoj pripada više od 10% Bjelorusa. Nekoliko svećenika je u zatvoru iz nejasnih ili banalnih razloga.

Ovo je pitanje također obrađeno prošlogodišnjim prijedlogom rezolucije Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. U tekstu se poziva Europski parlament da „snažno osudi progon vjerskih zajednica u Bjelorusiji, kao i progon svećenika i laika koji odbijaju podržati stav Lukašenkovog režima“.

J.P., KT