Ususret Danu Djela svetog Djetinjstva


Ususret došašću, božićnom vremenu i svetkovini Bogojavljenja - kada se slavi Dan Djela svetog Djetinjstva iz Misijske središnjice stigli su animacijski materijali, uz dopis ravnatelja PMD-a BiH mons. Luke Tunjića.

Dopis ravnatelja Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine mons. Luke Tunjića prenosimo u cijelosti:

Poštovani prijatelji misija!

Od proljeća naovamo pastoral u župama i školski život uvjetovan je pandemijom koronavirusa te mjerama protiv širenja bolesti koju virus uzrokuje. Koliko god te mjere ograničavale redoviti pastoral i pohađanje škole, obvezni smo tražiti načina za što bolje dušobrižništvo jer naši vjernici i učenici imaju pravo na vjerski i školski život te trebamo pripaziti da nas ne nagrize virus straha, beznađa i izgubljenosti. Misijska središnjica, usprkos svim nedaćama, nastoji svoje aktivnosti obavljati na vrijeme i u skladu s novim mogućnostima djelovanja. Pred nama je vrijeme došašća, božićno vrijeme i svetkovina Bogojavljenja kada cijela Crkva obilježava Dan Djela svetog Djetinjstva.

Adventski kalendar

Kao i svake godine šaljemo vam animacijske materijale: knjižicu, adventski kalendar, kartu Gane i prigodni plakat.

Ove godine predstavljamo vam misijsku zemlju Ganu. S dječakom iz Gane, naša djeca i učenici mogu se pripravljati kroz adventsko vrijeme za radosnu svetkovinu Božića i Bogojavljenje. Materijali su bogati raznovrsnim sadržajima, kako za djecu tako i za odrasle. Molim vas nađite načina da ove poruke dopru do dječjih srdaca kako bi se mogli što bolje pripraviti i pomoći svojim vršnjacima u misijskim zemljama. Geslo Djela svetog Djetinjstava je Djeca pomažu djeci. Tijekom povijesti ove misijske akcije urodile su gradnjom tisuća škola, sirotišta i bolnica te omogućile redovno školovanje milijunima djece. Pomagati svojim vršnjacima u misijama znači biti s njima duhovno povezan u molitvi ali i materijalno im pomagati.

Karta Gane

Misijske kasice, koje se podijele na početku došašća a donesu na Bogojavljenje, pokazale su se kao vrlo učinkovito i odgojno sredstvo.

Adventski kalendar može pomoći u pripravi ne samo djeci nego i svim članovima obitelji. Bogojavljenska kolekta je naša izravna pomoć u evangelizaciji djece i cijeloga svijeta.

Neka nam ova pandemija i sužene mogućnosti djelovanja ne budu zapreka nego još snažniji poticaj u borbi protiv siromaštva i nejednakosti, a u isto vrijeme doprinos djece i svih nas u širenju Isusova kraljevstva  na zemlji.

Zahvaljujem vam na dosadašnjoj suradnji sa željom da zajedno rastemo u ljubavi koju nam je podario Isus svojim rođenjem. U tom duhu već sad vam čestitam Božić i Novu 2021. te srdačno bratski pozdravljam. 

J.P., KT