Madrid

Video poruka misionara diljem svijeta: Unatoč nedaćama, nećemo otići!


Papinska misijska djela Španjolske objavila su, 8. rujna, međunarodnu video poruku kojom misionari diljem svijeta te predstavnici mjesnih Crkava misijskih područja udružuju svoje glasove kako bi poslali poruku nade svijetu.


Suočena s nesigurnošću izazvanom pandemijom, misijska Crkva pokazuje svoju jednoglasnu volju ostati u misijama, među ljudima. Tako ovaj video, koji je inicijativa nekoliko nacionalnih uprava PMD-a, poziva „zagrijati mašine“ na putu ka Svjetskom danu misija, odnosno Misijskoj nedjelji koja se obilježava 18. listopada.

„Svijet se promijenio i sve se doima nesigurnim… Život se promijenio“, tako započinje video poruka #WeAreStillHere (#SeguimosAquí) – #JošSmoUvijekOvdje, koja pokazuje različite misionare i predstavnike misijskih područja na jedinstven način. „Ali dozvolite nam da Vam kažemo jednu stvar: jedno je sigurno – nećemo otići. Nećemo odustati, jer smo misionari. S Bogom ništa nije nemoguće“, nastavili su misionari te pozvali na sudjelovanje u njihovu radu.

Video čine svjedočanstva vjerskih vođa misijskih područja poput kard. Charlesa Maung Boa, nadbiskupa Yangona u Mianmaru ili španjolskog isusovca Kikea Figaredoa, apostolskog prefekta Battambanga u Kambodži i misionara raznih nacionalnosti. Među njima je i španjolski svećenik José María Cantal Rivas, koji djeluje na području međureligijskog dijaloga u Alžiru, naša misionarka Crkve u Hrvata s. Veronika Ćibarić koja djeluje s Buma zajednicom na Salomonskim Otocima; fr. Anton, malteški misionar u Guatemali – župnik u prašumi, s. Francise, Irkinja koja misionarski djeluje u Pakistanu i radi s najmarginaliziranijima u društvu…

Koristeći se različitim jezicima, koji svjedoče univerzalnost Crkve – engleskim, francuskim, talijanskim, španjolskim, malteškim, španjolskim, swahili, koreanskim, tagalog – misionari su poslali jednu poruku: vjernost misijama i u vremenima nedaća koja sada proživljavamo. „Imati misiju znači voljeti, a ljubav sve čini mogućim, zbog toga ćemo nastaviti ovdje“, jednoglasno su poručili misionari diljem svijeta.

J.P., KT