Vlč. Giancarlo Politi – misionar koji je ispunio svoj poziv


Vlč. Giancarlo Politi, misionar Papinskog instituta za strane misije (PIME) i urednik AsiaNewsa i Mondo e Missionea, preminuo je 23. prosinca 2019.

Misionar Politi (1942. – 2019.), uz urednički posao, radio je i na evangelizaciji u Hong Kongu razvijajući veze s kineskom Crkvom, te je bio duhovnik bogoslova.

Ispraćaj prijatelja
Misu zadušnicu za vlč. Giancarla 24. prosinca u kapelici umirovljeničkog doma PIME-ovih misionara u talijanskom Ranciju di Leccu predvodio je poglavar PIME-a vlč. Ferruccio Brambillasca, dok je propovijed uputio rektor PIME-ova sjemeništa u Monzi vlč. Luigi Bonalumi. U koncelebraciji je bilo mnogo PIME-ovih misionara koji žive u domovini, ali su i brojni došli iz inozemstva.

Nazočne su bile i stotine prijatelja pok. Politija, kao i predstavnik Milanske biskupije mons. Maurizio Rolla, vikar za područje Lecco.

U svojoj propovijedi rektor Bonalumi osvrnuo se na pročitana svetopisamska čitanja i život pokojnog misionara.

Zajednički odlazak u vječnost
Propovjednik je na početku podsjetio da dok se prisjećaju pok. Giancarla, ne mogu zaboraviti ni njegovu pok. sestru Biancu koja je također preminula dan ranije. „Brat i sestra, sjedinjeni istom strašću prema Kristu, služili su Crkvi s odanošću na različite načine, s vjernošću i posvećenosti, a sada su se vratili u Očevu kuću.

Dok se pripremamo slaviti misterij Riječi koja je postala Tijelom, osjećamo se zavijeni u Božju ljubav, koji, na mistične načine, znane samo njemu, vodi osobnu povijest svakog od nas“, spomenuo je rektor.

„Vlč. Giancarlo je njegovao i produbljivao svoje znanje i prijateljstvo s Isusom marljivim, rekao bih, dugotrajnim postojanjem, proučavanjem Riječi Božje i prakticiranjem Lectio Divine – molitvenog čitanja Božje riječi.

Već kao mladi misionar u Hong Kongu, ali posebice kada je bio župnikom u Yeun Longu – jednoj od župa 'novog teritorija' – u blizini granice između bivše britanske kolonije i kontinentalne Kine – marljivo je radio na educiranju kršćana kao da je to nešto žurno što ima prioritet nad mnogim drugim stvarima.

U tu svrhu osmislio je i napisao biblijski put za kateheze stvarajući tako tekst napisan na kineskom jeziku za obrazovanje katekumena i župljana. Njegov nasljednik vlč. Pasini jučer mi je rekao kako ga se mladi ljudi koje je obučavao u Yeun Long župi sjećaju sa zahvalnošću za to putovanje vjere“, otkrio je rektor Bonalumi.

Njegove subote
Prisjećajući se njegovih napornih tjedana, podsjetio je kako su subotnja jutra bila namijenjena molitvama, predavanjima o Riječi Božjoj i brizi za homiliju. „Sjećam ga se iz Hong Konga kada je živio u kući PIME-a, dok je radio za AsiaNews. Isto je bilo i u Rimu. Kada je došao raditi za Propagandu Fidei, subote je imao slobodne kako bi činio isto.

U Monzi, gdje je devet godina bio duhovnik bogoslova, započeo je sa satima govora – praksom koja traje do danas, a koju je osobno vodio više od osam godina. Jako se dobro pamte njegova predavanja i meditacije“, rado je podsjetio pokojnikov kolega.

Život i djelo
Potom je progovorio o misionarevu životu napomenuvši kako je odrastao u vjeri u kršćanskoj zajednici Castelletto – isto kao i njegov kolega misionar vlč. Giancarlo Bossi, te jesvoj put započeo na Seminari Milanesi (Milanskom sjemeništu). Nakon što je osjetio poziv za missio ad gentes, prešao je u PIME gdje je zaređen 1966. Njegova misionarska priča, kako je običavao reći, nalikuje priči mnogih od nas PIME misionara. Vezan za misiju u Indiji, morao je promijeniti odredište jer mu viza nikada nije stigla, pa je sletio u Hong Kong gdje se duboko ukorijenio u kineski život i kulturu. Ondje je djelovao od 1970. do 1993., a 1986. započeo je raditi u medijima kao dopisnik AsiaNewsa, što mu je omogućilo baviti se redovitim istraživanjima i razvijati kontakte s Crkvom u Kini. Po povratku u Italiju 1993. vodio je Mondo e Missione, a poslije i Misijski centar“, kazao je o njegovu životu, između ostalog, vlč. Luigi.

Na kraju je naglasio kako je vlč. Giancarlo vjerno ispunio svoj misionarski poziv živeći karizmu PIME-a. „Poput Petra u Djelima apostolskim, što smo čuli na početku ove liturgije, on je svjedočio velikim Božjim djelima među narodima i ljudima. S paruzijom koja se ponekad činila teškom, svim se silama trudio prenijeti oslobađajuće iskustvo susreta s uskrslim Kristom“, zaključio je rektor Bonalumi.

KT