Tanzanija

Vlč. Veselko Župarić u posjetu Tanzaniji


Predstavnici HKM Freiburg na čelu s voditeljem misije vlč. Veselkom Župarićem, ovih dana borave u uzvratnom posjetu misiji Kisongo, biskupija Arusha u Tanzaniji, gdje su došli na poziv misionara don Velimira Tomića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije.

Vlč. Župarić kazao je kako Hrvatska katolička misija i hrvatski vjernici iz Freiburga već dugi niz godina pomažu rad don Velimira na istočnoj obali Afrike. „On je pokretač inicijative i svih radova na izgradnji nove crkve u Kisongu. Završetak radova se planira do idućeg blagdana Uzvišenja Svetog Križa, kome će biti i posvećena“, kazao je vlč. Veselko, dodavši kako se 14. rujna ondje prvi put, u nedovršenoj crkvi, slavio sakrament svete krizme.

Kako je spomenuo vlč. Župarić, don Tomić je pokrenuo projekt izgradnje crkve u Kisongu. On u Tanzaniji boravi punu 31 godinu, točnije od 1988., nakon samo dvije godine službovanja u župi Srca Isusova u Potocima, kod Mostara. Rođen je 1961. u Vukovaru, a kako kaže, na odlazak u misiju odlučio se nakon što je pročitao pisma misionara koji su boravili u tom dijelu Afrike. „Na odlazak u misiju Kisongo u Tanzaniji potaknula su me pisma naših misionara, njihovi iskazi. Tanzanija je država na istočnoj obali Afrike. To je posve drugačiji svijet od našeg, najveći dio zemlje je bez struje, a dijelovi koji struju i imaju, više su bez nje. Nema asfalta, nestašica je hrane, lijekova, svega. U početku mi se bilo teško priviknuti na takvu kulturu, prehranu, na uvjete života, međutim, vidjeti pomake, uspjehe, promjene na bolje, sve me je to motiviralo i dalo snagu da ostanem. Brzo sam naučio i njihov jezik, svahili, jer mi je tako bilo puno lakše komunicirati. Mislim da ću ostati tamo sve dok Bog tako bude htio“, ispričao je don Velimir.

„Trudimo se pomoći koliko možemo, a kada neki naš projekt uspije, nema nikoga sretnijeg od nas. U tom dijelu Tanzanije četiri su naša misionara, dvojica iz Mostarsk-duvanjske i dvojica iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Svima je zajednički cilj – pomoći koliko možemo, pa tako kada dolazimo na godišnji odmor u Hrvatsku, sa sobom nosimo projekte koje predstavljamo našim ljudima, i nikada se ne vratimo praznih ruku, uvijek ima ljudi željnih pomoći“, otkrio je misionar, prenosi croexpress.eu.

KT