Započeo 34. godišnji susret misionara Crkve u Hrvata


U nedjelju, 30. lipnja, prvog dana službenog programa Godišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata, sudionici su išli u krčke župe gdje su predvodili misna slavlja i propovijedali, odnosno gdje su misionari i misionarke svjedočili o svom misijskom poslanju.

Nakon subotnjeg okupljanja na otoku Košljunu u franjevačkom samostanu, prvog dana službenog programa susreta misionara naglasak je stavljen na druženje s vjernicima biskupije.

Tako su misionar u Tanzaniji don Velimir Tomić i povjerenica za misije Riječke nadbiskupije Andreja Škarabot Kunštek bili u župi Lopar na otoku Rabu; misionar u Ugandi don Jakoslav Banić – Krk, katedrala (dvije mise); misionar u Zambiji don Boris Dabo, ravnateljica Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj s. Ivana Margarin i djelatnica Nacionalnog misijskog ureda RH Vlatka Burić – Cres; misionar u Ruandi don Danko Litrić – Šilo (Krk) i Polje (Krk); misionar u Ekvadoru don Luka Pranjić – Supetarska Draga (Rab); nacionalni ravnatelj PMD-a BiH mons. Luka Tunjić, misionarka na Madagaskaru s. Marica Jelić i djelatnica PMD-a BiH s. Davorka Šarić – Banjol (Rab); povjerenik za misije Zagrebačke nadbiskupije preč. Matija Pavlaković i misionarka u Ugandi s. Vedrana Ljubić – Risika (Krk), povjerenik za misije Sisačke biskupije vlč. Ivan Faletar i misionarka na Salomonskim Otocima s. Magdalena Marić – Poljica (Krk); povjerenik za misije Varaždinske biskupije vlč. Ivan Kljunić i misionarka na Salomonskim Otocima s. Slavka Bogdan – Baška (Krk); povjerenik za misije Đakovačko-osječke nadbiskupije preč. Ante Šiško – Barbat (Rab); povjerenik za misije Hvarske biskupije don Ljubomir Galov, misionarka u Ekvadoru s. Magdalena Juretić – Vrh (Krk); dijecezanski ravnatelj PMD-a Vrhbosanske nadbiskupije fra Stipan Radić i misionarka u Kongu s. Blaženka Barun – Kampor (Rab); dijecezanski ravnatelj PMD-a Vojnog ordinarijata BiH don Josip Tadić i misionarka u Ugandi s. Bogdana Markić – Malinska (Krk); dijecezanski ravnatelj PMD-a Banjolučke biskupije mons. Vlado Lukenda, misionarka u Kongu s. Mirabilis Višić – Stara Baška (Krk) i Punat (Krk) te biskup porečki i pulski i predsjednik Vijeća za misije HBK-a mons. Ivan Štironja i misionarka u Ekvadoru s. Klementina Banožić – Rab.

Mons. Štironja je u svojoj propovijedi progovorio o važnosti i srži misionarskog poziva, izazovima s kojima se misionari susreću a zatim pozvao s. Klementinu da o tomu progovori iz „prve ruke“.
Na kraju sv. mise župnik mons. Mladen Mrakovčić gostima je još jednom zahvalio na dolasku te ih je poslije, sa župljanima, ugostio na zakuski i darovao.

One koji su bili na otoku Rabu na zajednički ručak ugostio je domaćin, povjerenik za misije Krčke biskupije i župnik u Loparu vlč. Božidar Volarić, koji ih je nakon toga odveo u drevnu crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije te im predstavio njezinu bogatu povijest.

Inače, nakon misa župljani nekih od spomenutih župa mogli su nabaviti misijske materijala među kojima su bile svima drage misijske krunice, kao i zabavna igra o Darovima Duha Svetoga Veseli kilometri.

Popodne je uslijedio zajednički povratak na Košljun te slobodno vrijeme koje su neki iskoristili za gledanje utakmice nogometnog prvenstva Euro 2024, šetnju prelijepim otokom i uživanje u zalasku sunaca ili za kupanje u Jadranu.

J.P., KT