Zatvorena misija otetog p. Gigija, ali nada još živi


Ni tri mjeseca nakon otmice p. Piera Luigija Maccallija, svećenika Družbe Misionari Afrike, o njemu nema novih vijesti. Još se ništa ne zna ni o mjestu gdje je zarobljen ni o koracima poduzetim oko njegova oslobađanja.

O. Maccalli, odmila među vjernicima i subraćom zvan p. Gigi, došao je u Afriku iz talijanske Biskupije Crema. Nekoliko je godina misijski služio u Obali Bjelokosti, a potom u Nigeru, u župi Bomoanga u sklopu Biskupije Niamey. U svojem je djelovanju spajao evangelizaciju i pomoć ljudima kroz škole, ambulante i obuku mladih poljoprivrednika. Otet je iz svoje misije u noći između 17. i 18. rujna.

Kako javlja Fides, zatvorena je misija u Bomoangi gdje je djelovao više od 11 godina. Misionari i redovnice morali su otići u glavni grad Niamey, a nekolicina preostalih kršćana je u očaju. Pitaju se što je s njihovim svećenikom i kakav će njemu i njima ovogodišnji Božić biti.

Njegov subrat p. Marco Prada kaže da subraća ne gube nadu, a prisjetili su ga se ovih dana kroz njegove zapise u povodu Božića. „Navečer u svojoj misiji gledam u nebo. Danas razumijem zašto se tamo nalazi toliko sjajnih zvijezda – to su svjetla nevinih. Samo u Nigeru glad je prouzročila smrt više od 2 500 djece između siječnja i rujna ove godine. Također se sjetimo i vijesti iz prošlog listopada – strašno otkriće 92 tijela migranata pronađenih 10 km od granice s Alžirom. Kamion koji ih je vozio doživio je nesreću u nigerijskoj pustinji. Žrtve su bile sedmorica muškaraca, 37 žena i 48 djece…“, zapisao je 2013. p. Luigi koji se brinuo za patnje mnogih i nastojao pomoći.

Subraća su se prisjetila kako je za Božić 2017. kazao kako je život mreža s dva navoja – radosti i tuge te da čovjek nikada ne treba gubiti nadu.

Otmica p. Luigija potresla je mnoge i izvan Nigera te njegove rodne Italije. Mnogi mole za njega. Nedavno je o. Ramon Bernard, svećenik iz Saragosse, misionar u Obali Bjelokosti i subrat p. Maccallija, rekao je za agenciju Fides kako zatvorenici u Abidjanu redovito organiziraju molitvena bdijenja posvećena otetom misionaru, a on je prošlog mjeseca organizirao okupljanje kojim se traži oslobađanje otetog svećenika okupivši veliko mnoštvo vjernika.

L.P.G.