Tanzanija

Zbog velikog broja duhovnih zvanja u Tanzaniji se gradi novo sjemenište


Pet je tanzanijskih sjemeništa puno te se gradi novo sjemenište na sjeverozapadu zemlje. U Tanzaniji ima više od 2 000 domaćih svećenika koji zajedno sa stranim misionarima služe oko 14 milijuna vjernika.

Foto: Tanzanijski biskupi u procesiji u Mbeyi

Foto: Tanzanijski biskupi u procesiji u Mbeyi

Crkva u Tanzaniji uskoro će imati novo veliko sjemenište. Riječ je o bogosloviji u biskupiji Kahama, na sjeverozapadu zemlje, koja bi svoja vrata trebala otvoriti u listopadu. Tanzanijska se biskupska konferencija već duže vrijeme bavi tim projektom kako bi odgovorila na povećanje broja svećeničkih zvanja u zemlji.

Otkada su 1917. zaređena prva četiri domaća svećenika, u Tanzaniji se bilježi stalni rast broja zvanja. Pet je velikih sjemeništa u toj afričkoj zemlji puno te je broj sjemeništaraca čak i veći od njihovoga kapaciteta. Primjerice, sjemeništa Kibosho i Ntungamo imaju 140 sjemeništaraca više nego što je predviđeno njihovim kapacitetom, dok bi ih još 250 sljedeće akademske godine trebalo započeti studij, piše vaticannews.va.

Zbog nedostatka prostora oko stotinjak kandidata bi ove godine moglo biti odbijeno te je stoga potrebno ubrzati izgradnju novog velikog sjemeništa u Kahami. Tanzanijska biskupska konferencija već je poduzela određene korake, posebice kroz prikupljanje novčanih sredstava za realizaciju projekta. Međutim, lokalni doprinosi nisu dovoljni. Iz toga su razloga tanzanijski biskupi apelirali na velikodušnost drugih donatora. Napomenimo na kraju da u Tanzaniji trenutno ima više od 2 000 domaćih svećenika koji, zajedno sa stranim misionarima, služe oko 14 milijuna vjernika, odnosno oko 30% stanovništva te afričke zemlje.

T.M.I., KT