Hrvatska i BiH moraju širom otvoriti oči


Hrvatska i Bosna i Hercegovina trebale bi biti oprezne. Ukoliko dođe do još većeg zatvaranja granica Slovenije, Austrije i Njemačke postat će glavno utočište migranata. To bi moglo poremetiti i onako loše političke odnose u državama.

Piše: dr. fra Luka Marković

U dvadesetak eseja u različitim medijima upozorio sam na opasnost koja proizlazi iz neodgovorne politike zapadnih država čije se misli vrte samo oko profita. To se odnosilo posebno na naivno uvjerenje kako će se izbjeglice iz islamskih zemalja vrlo brzo integrirati u zapadno društvo i postati jeftina radna snaga. Sukobi i sve veća netrpeljivost između došljaka i domaćeg stanovništva pokazuju da su političari bili neodgovorni i naivni.

Poučak austrijskih i njemačkih izbora
Na to upućuju i jučerašnji izbori u Austriji. Sebastijan Kurz (ÖVP) dobio je oko 39% glasova. Porast njegovih pristalica temelji se na njegovoj migracijskoj politici, njegovom jasnom stavu da se mora zaustaviti masovni dolazak migranata iz Azije i Afrike. Istina, njegov koalicijski partner, rigidna desnica (FPÖ) prošao je nešto lošije na izborima, ali je još uvijek dobio preveliki broj glasova (oko 18%). Socijalisti su potpuno poraženi. Uzrok za to treba tražiti u njihovom neshvaćanju opasnosti koja može proizaći iz prevelikoga broja muslimanskih došljaka u Europu koji se ne uklapaju u zapadno društvo.

Situacija u Njemačkoj je još gora. Tamo je na pokrajinskim izborima antiislamska stranka postigla opasan rezultat. I dok stranka kancelarke Merkel (CDU) i socijalistička (SPD) gube pristalice, ovima raste popularnost. U tome sigurno ne treba prepoznavati rast rasizma u toj državi nego račun koji narod ispostavlja neodgovornim političarima.

Do raspada koalicije CDU-a i SPD-a u Njemačkoj ne dolazi zbog straha da bi AFD mogao postići opasno veliki rezultat na državnim izborima koji bi mogao srozati ugled države u svijetu. U Njemačkoj je očito splasnula euforija oduševljenja njihovim humanizmom, nakon što se Merkel prodala kao velika humnitarka, prihvaćajući neodgovorno, bez ikakve kontrole, izbjeglice i migrante. Danas je jasno da se ne radi samo o izbjeglicama iz Sirije nego i o velikom broju ljudi iz drugih država, kao što su zemlje Magreba, Pakistan i Afganistan.

Sukob došljaka i obezglavljenih Europljana
Najava njemačkih političara ovih dana da će poduplati broj policajaca na granici govori puno o tome da je politika napokon počela shvaćati svoje pogrješke. Onaj tko je ove godine putovao u Njemačku mogao je uočiti neuobičajene kontrole na granici Austrije i Njemačke. Dobiva se dojam kao da ne postoji slobodno kretanje u Europskoj uniji. Kako li će to izgledati tek sada?

Nažalost Angela Merkel i poslodavci koji su je nagovorili da pozove izbjeglice još uvijek šute. A u šutnji nije rješenje problema. Treba zauzeti jasan stav kao što je to učinio Kurz, a ne glumiti humaniste kritizirajući Orbana, pa će broj pristalica opasnim strankama opasti. U suprotnom mogao bi se popeti do zabrinjavajući razmjera. Svaki daljnji radikalizam mogao bi ugroziti mir u Europi. Uostalom on je već ugrožen, jer je zadnjih godina došlo do napetosti između pridošlica i domaćeg stanovništva. Ideja liberalizma u Europi je u krizi. Na mnogim područjima nije ponudila rješenje umjesto tradicije koju tako olako zbog profita uništava. Sukob došljaka i obezglavljenih Europljana mogao bi imati velike posljedice po mir na čitavom kontinentu. 

Diktatura „profiterijata“
Treba tražiti nove putove sporazumijevanja i humanističkoga odnosa prema ugroženima u svijetu. Zar ne bi bilo poštenije ekonomski pomoći zemlje iz kojih izbjeglice dolaze, te na taj način očuvati mir kod kuće i pomoći ljudima da žive u svom svijetu? Nažalost, to će teško ići. Zapadna politika je i previše profitabilno orijentirana. Zar se to ne pokazuje u nevjerojatno nehumanom odnosu prema Hutima u Jemenu? Saudijska Arabija sustavno bombardira tu sirotinju koja gladuje, a kad oni uzvrate skaču svi zapadni politički profiteri u obranu zemlje koja prakticira najradikalniji islam, i što je još gore izvozi ga financirajući mnoge islamske projekte širom svijeta. Nema u zapadnoj politici humanizma. Postoji samo profit. Ljubav prema Saudijskoj Arabiji proizlazi iz stotina milijardi dolara koje se zarađuju prodajući oružje. Na to je upozorio i sam papa Franjo, kritizirajući prodaju oružja u svijetu.

Alarmi za oprez zvone odavno
Hrvatska i Bosna i Hercegovina, koje su već opterećene prevelikim brojem pridošlica iz Pakistana i Afganistana, jer među njima je najmanje migranti iz Sirije, trebale bi biti oprezne. Ukoliko dođe do još većeg zatvaranja granica Slovenije, Austrije i Njemačke – što će se sigurno dogoditi – postat će glavno utočište migranata. To bi moglo poremetiti i onako loše političke odnose u državama. Vrijeme je da svi političari, bez obzira na vjeru i naciju, shvate opasnost koja se krije u mogućem velikom broju pridošlica iz Azije i Afrike. To se posebno odnosi na BiH, jer bi svaka promjena strukture stanovništva mogla izazvati nemire. Uostalom tko može jamčiti da među tolikim mladim momcima nema i ubačenih terorista? U ponekim zapadnim zemljama se pokazalo da ih ima. Samo za razliku od Njemačke jedan teroristički čin protiv druge vjere ili nacije u BiH bi uzburkao duhove i mogao dovesti do nesagledivih posljedica po i onako krhki mir. Pogotovo bi to moglo biti opasno ukoliko neki neodgovorni mediji počnu prenositi neprovjerene priče kao što je bio slučaj optuživanja Hrvatske da je navodnoga oca, sirijskoga izbjeglicu, odvojila od djeteta. Nažalost, s tim se mora računati, jer je naš svijet pun lažnih humanista i liberala koje ne zanima što je istina nego način na koji će uvećati svoj imidž. Zanimljivo je da ti lažni humanisti, koji pišu iz ugodnih fotelja, ne pitaju nikada zašto Saudijska Arabija i druge bogate arapske države, koje tako rado šire islam, ne prihvaćaju svoju braću muslimane i sestre muslimanke. U svakom slučaju nitko ne može zamjeriti, s obzirom na stanje u Europi glede izbjeglica i kontinuirane Erdoganove prijetnje kako će ih poslati u Europu, ukoliko Hrvatska i BiH pojačaju kontrolu granice. To su masovno učinile Slovenija, Austrija i Njemačka pa zašto ne bi smjele i siromašne države kao što su dvije spomenute?