Milanoviću bi bilo bolje da je u derventskom kraju mudro šutio


Bio bi puno mudrije i ljudskije da je pred Hrvatima derventskoga kraja rekao: „Neka Srbi uzmu u Republiku Srpsku svoje većinske općine kao što su Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo, a Hrvatima vrate ono što su oteli u Bosanskoj Posavini.

Foto: Ivica Galovic/Pixsell, nezavisne

Foto: Ivica Galovic/Pixsell, nezavisne

Piše: dr. fra Luka Marković

Izreka „Da si šutio, ostao bi filozof“ („Sie tacuisses, philosophus mansisses“) pripisuje se nekolicini izvora među kojima i filozofu Boethiusu. Svejedno iz kojega izvora ta mudra izreka potječe, upozorava čovjeka da ne govori o nečemu prije nego se dobro informira i promisli.

Koga sluša predsjednik?

Čitam kako je danas predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u derventskom kraju rekao da je Dayton dobar i da ga se ne smije ugrožavati. Da je to rekao u Hercegovini, pa čak i u Posavskoj županiji (u Orašju), nekako bih ga razumio. Ali kad to čovjek kaže u kraju iz kojega su Hrvati masovno protjerani od srpskih okupatora, pa zatim u Daytonu izdani, ne može zanemariti pitanje kakve to savjetnike Milanović ima. Ili možda čovjek ne sluša nikoga, jer misli da sve zna?

Zbog glasova?

Ova njegova izjava znatnim dijelom podsjeća na onu poznatu: „Čuvajte Republiku Srpsku!“ Naravno, da se treba suprotstaviti bošnjačkom unitarizmu, ali isto tako i srpskom secesionizmu, koji prijeti pripajanjem stoljetnih hrvatskih krajeva u Posavini majčici Srbiji. Bio bi puno mudrije i ljudskije da je pred Hrvatima derventskoga kraja rekao: „Neka Srbi uzmu u Republiku Srpsku svoje većinske općine kao što su Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo, a Hrvatima vrate ono što su oteli u Bosanskoj Posavini. Nažalost, rekao je to što je rekao. Ili nije bio svjestan što govori pred tim okupljenim ljudima?

Ukoliko je otišao u derventski kraj zbog mogućih glasova prognanih Hrvata iz Posavine, koji danas uglavnom žive u Hrvatskoj, napravio je silnu pogrješku. Sumnjam da će mu itko od Posavljaka, ako se ponovno kandidira za predsjednika Hrvatske, dati svoj glas. Utoliko bi se moglo reći: bilo bi puno mudrije da je šutio.

Prodani i izdani

To jesu li Hrvati Posavine prodani, utvrdit će jednoga dana povijest. Međutim, to da su u Daytonu izdani, nema nikakve dvojbe. Uostalom, zašto bi Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč ostali pod kontrolom hrvatske većinske županije, a Srbima predane većinske hrvatske općine kao što su Bosanski Šamac i Brod, kao i onaj dio Dervente koji se sa samostanom Plehan naslanja na njih.