Burkina Faso: U crkvi ubili četvero vjernika i ranili dvoje


Grupa naoružanih muškaraca otvorila je u nedjelju ujutro 26. svibnja vatru na vjernike u katoličkoj crkvi u gradu Toulfeu, na sjeveru Burkine Faso, ubivši pritom 4 vjernika i ranivši dvoje. Riječ je o četvrtom napadu na kršćane u toj zemlji u posljednjih mjesec dana.

Za napade koji prijete podrivanjem tradicionalno miroljubivih odnosa između muslimanske većine i kršćanske manjine u Burkini Faso nitko još nije preuzeo odgovornost, dok vlasti optužuju neimenovane terorističke skupine koje djeluju na području Sahela, prenosi Bitno.net.

Broj terorističkih napada u Burkini Faso eksponencijalno se povećao od travnja 2015. godine, kada su članovi skupine povezane s Al Qaedom oteli rumunjske čuvare u rudniku mangana na sjeveru zemlje. Prema podacima Centra za afričke strateške studije, skupine povezane s Al Qaedom i samozvanom Islamskom državom tijekom 2015. godine počinile su 3 napada, tijekom 2016. 12, u 2017. 29, a u 2018. godini 137 napada.

Sjeverni dio Burkine Faso, koji pripada području Sahela te graniči s Malijem i Nigerom, najmanje je siguran i tamo obično dolazi do otmica i napada. Na istoku zemlje stanje se pogoršalo od ljeta 2018. godine. Burkina Faso jedna je od pet zemalja sahelske skupine G5, uz Mali, Niger, Mauritaniju i Čad, koja se bori protiv džihadističkog terorizma u regiji.

U prethodna tri napada na katolike u toj afričkoj zemlji poginulo je desetak ljudi među kojima i dva svećenika.

KT