Lahore

Dvije sestre kršćanke otete, silovane i ubijene


Obje su radile u tvornici lijekova. Vlasnik i nadzornik prisiljavali su ih na brak, obećavajući bogatstvo ako prijeđu na islam. Međutim, žene koje su već bile udate za dvojicu kršćana to su odbile.

Dvije sestre kršćanke: 28-godišnja Sajida i 26-godišnja Abida, koje u već udate i imaju djecu, otete su, silovane i brutalno ubijene, a sve zbog toga što su odbile prijeći na islam i udati se za svoje otmičare.

Njihova raskomadana tijela pronađena su u odvodnom kanalu 7. prosinca 2020. Međutim, sve do danas, samo je jedan od njihovih ubojica vlasnik tvrtke u kojoj su radine Mohammad Naeem, uhićen te je priznao ubojstvo pa je pušten uz jamčevinu. Drugi, nadzornik u firmi Mohammad Imtiaz, još uvijek je na slobodi.

Sajidain suprug, Mushtaq Masih, rekao je za AsiaNews: „Ovo se ubojstvo dogodilo zato što su mi siromašni kršćanski radnici. Želimo da ovi monstrumi (dvojica otmičara) budu stavljeni u zatvor sukladno zakonu. Tako da bi ostali mogli učiti kako žena mora biti tretirana i respektirana, čak i ako je siromašna ili pripada manjini.“

Sajida i Abida otišle su 26. studenoga u obližnju tvornicu lijekova. Obje su nastanjene u Makhan koloniji u Kahni, u blizini Lahorea, glavnoga grada pakistanske province Punjab. Međutim, nikada se nisu vratile kući, nego su 7. prosinca nađene u odvodnom kanalu u naselju Rohi Nullah.

Kršćanski odvjetnik za ljudska prava Sharjeel Masih, ukazao je na šok članova obitelji kada su vidjeli tijela dviju žena koje su mjesecima odbijale unaprjeđenja od šefa i nadzornika farmaceutske tvornice.

Aktivist Saleem Iqbal kaže da su se dvije žene često žalile na vlasnika tvornice, Mohammada Naeema Butta i nadzornika Mohammada Imtiaza koji su ih pritiskali da se vjenčaju obećavajući im bogatstvo ako prijeđu na islam. „Odbile su i rekli da su vjenčane i sretne u svojim obiteljima, čak i ako imaju malo. Ali nakon njihova odbijanja, Mohammad Naeem i Mohammad Imtiaz počeli su im prijetiti, a zatim su ih oteli kako bi postigli što su naumili.”

Njihova obitelj sada se boji kako je pravosudni sustav prespor ili da nikada neće biti zadovoljena pravda.

Premijer Punjiaba Usman Buzdar obećao je da će se osobno angažirati te je zatražio od policije cjelovito izvješće o slučaju. Također je izrazio svoju sućut obitelji i izrazivši uvjerenje da će pokušati ostvariti pravdu pod svaku cijenu.

U međuvremenu, Mushtaq Masih, suprug jedne od dviju ubijenih žena, govorio je o tuzi zbog odgoja njihovo troje male djece: „Jako smo zabrinuti“, rekao je za AsiaNews, „zbog naše djece. Vrlo ih je teško odgajati bez majki.“

KT