Egipat: U posljednji trenutak spriječen bombaški napad na prepunu crkvu


Muškarac koji je planirao samoubilački napad bombom ubijen je 11. kolovoza u okolici Kaira nakon što su ga snage sigurnosti spriječile da stigne do koptske crkve koja je bila njegova očigledna meta.

Snažne sigurnosne mjere u blizini crkve u okrugu Šubra al-Heima sjeverno od Kaira spriječile su napadača da se približi tom zdanju. Ubijen je, a njegova smrtonosna naprave se aktivirala. Napadač je bio i jedina žrtva u toj eksploziji.

Kako prenose egipatski mediji crkva je bila metom napada jer je domaćin godišnjeg festivala koji se održavao nekoliko dana.

Podsjetimo, islamistički ekstremisti posljednjih su godina pojačali svoje napade na egipatske kršćane i njihove crkve. Krajem 2016. najmanje je 25 osoba ubijeno u samoubilačkom napadu na crkvu koja se nalazi uz glavnu katedralu egipatske prijestolnice.

U dvostrukom samoubilačkom napadu na dvije koptske crkve u travnju prošle godine, na Cvjetnicu, ubijeno je najmanje 47 ljudi, što je primoralo egipatske vlasti da proglase izvanredno stanje u cijeloj državi.

Mjesec dana kasnije je najmanje 28 ljudi poginulo u napadu na autobus koji je prevozio Kopte koji su putovali u manastir na jugu Egipta.

Za sve napade odgovornost je preuzela Islamska država.

Islamska Država teritorijalno je bila na vrhuncu 2015., kada su kontrolirali znatne dijelove Sirije i Iraka te dijelove teritorija u Libiji, Nigeriji i Afganistanu. Krajem 2017. teritorijalno praktički niti ne postoji kao država.

Također, do kraja 2017. nigerijska je vojska vratila teritorij koji je držao Boko Haram, ogranak Islamske Države u Nigeriji, a početkom prosinca 2017. Irak je izvijestio javnost o potpunom porazu Islamske Države u Iraku.

Ruski izvori tvrde da je i u Siriji Islamska država također poražena, osim nekoliko džepova u pustinji.

Nažalost, i zvijer na umoru može biti opasna, a to su pokazale i njezine terorističke ćelije koje su i dalje aktivne diljem svijeta.

KT