Indija

Hinduistički nacionalisti pozivaju na uskraćivanje državne pomoći kršćanima


Radikalni hinduistički nacionalisti u Indiji pokrenuli su kampanju u kojoj žele zabraniti kršćanima primanje državne pomoći namijenjene ekonomski siromašnim autohtonim narodima.

Foto: Nacionalisti u Indiji prvenstveno napadaju kršćane i muslimane

Foto: Nacionalisti u Indiji prvenstveno napadaju kršćane i muslimane

Predstavnici indijskih kršćana brzo su reagirali na takve pokušaje osudivši akciju i njezine motive.

"Kasta i religija dvije su različite stvari koje se ne mogu miješati", rekao je tajnik Povjerenstva indijskih biskupa za plemenska pitanja o. Nicholas Barla te dodao za International Christian Concern (ICC) da "rođenjem pripadamo određenoj kasti, ali religija je osobni izbor".

Slično je ustvrdio i član Savjetodavnog odbora za plemena Jharkhand Ratan Tirkey te naglasio: "Zaustavljanje naknada namijenjenih plemenskim kršćanima osporava Ustav i Vrhovni sud koji jasno kažu da su beneficije namijenjene siromašnim ljudima i ne daju se u ime bilo koje religije." Tirkey je upitao i to da ako je riječ "samo o religiji" zašto su ciljani jedino kršćani?

Inače, prema indijskom Ustavu građani imaju pravo ispovijedati i prakticirati religiju po svom izboru. Vladine beneficije daju se ljudima iz niskog kastnog ili plemenskog porijekla u Indiji kako bi im se pomoglo da premoste generacije kastinske diskriminacije. U osnovi, nacionalisti zahtijevaju od Vlade da učinkovito uskrati ovo pravo milijunima ljudi koji su pripadnici indijskih autohtonih naroda.

Međutim, radikalni hinduistički nacionalisti smatraju da će zabranjivanje ovih pogodnosti u konkretnom slučaju zaustaviti ljude iz plemenskih zajednica na obraćenje na kršćanstvo.

Ž.I., KT