Haiti

Na Haitiju oteto 10 katolika


Pet katoličkih svećenika, dvije časne sestre i tri vjernika laika oteti su na Haitiju. Otmičari za njihovo oslobođenje traže milijun dolara.

Vijest je ovo koju je 12. travnja objavio Vatican news pozivajući se na razne izvore, a istinitost navoda potvrdila je i lokalna Biskupska konferencija. Skupina od 10 otetih katolika putovala je područjem sjeveroistočno od glavnog grada Port Au Princea kada se dogodio napad.

Generalni tajnik Konferencije haićanskih redovnika i redovnica (CHR), otac Gilbert Peltrop u izjavi za medije objavio je imena deset otetih ljudi: o. Evens Joseph, o. Michel Briand, o. Jean Nicaisse Milien, o. Joël Thomas, o. Hugues Baptiste, s. Anne Marie Dorcélus, s. Agnès Bordeau, Oxane Dorcélus, Lovely Joseph i Welder Joly.

Ova karipska država nalazi se u teškoj ekonomskoj, političkoj i društvenoj krizi. Tijekom posljednjih 15 godina uragani, potresi i epidemije doveli su do nestabilnosti u zemlji. Osobito teške posljedice ostale su nakon razornog potresa u siječnju 2010. To je prema nekim izvješćima uzrokovalo smrt od 200 000 do 500 000 osoba. U posljednje vrijeme sve su češće otmice i drugi zločini.

Haiti ima oko 10 milijuna stanovnika, od kojih više od 70% živi ispod granice siromaštva. Jedna je od najsiromašnijih zemalja na kontinentu, gdje je problem migracija jedan od najvećih.

D. K., KT