Nepalski kršćani se i dalje suočavaju s rastućim progonom


Progoni u Nepalu su i dalje veliki problem za kršćansko stanovništvo ove pretežno hinduističke zemlje.

International Christian Concern (ICC) je objavio članak u kojem se raspravlja o slučaju pastora Harija Tamanga koji je lažno optužen za trgovinu djecom i pokušaj preobraćenja nakon što je sklonio djecu s ulice, jer im je sklonište u kojemu su do tada bili otkazalo gostoprimstvo. Iako su optužbe za trgovinu ljudima odbačene na sudu p. Tamang se već godinama bori protiv optužbi za pokušaj obraćenja djece na kršćanstvo.

Nepalski zakon dopušta slobodno svjedočenje vlastite religije, ali zabranjuje obraćenje drugih. To je stvorilo kontekst rastućih tenzija u društvu jer Kristove sljedbenike u Nepalu neprestano optužuju za prisilno preobraćenje.

Slični slučajevi kao pastora Tamanga postali su češći u ovoj azijskoj zemlji kako je rastao broj kršćana. Prema nekim procjenama u Nepalu živi oko tri milijuna kršćana različitih denominacija, u zemlji se nalazi čak 12 000 crkava.

U susjednoj Indiji slični zakoni protiv prisilne konverzije primijenjeni su u nekoliko država diljem zemlje sa sličnim kaznama. Indija je, međutim, prednjačila u progonu vjerskih manjina - trend koji samo potiče pretežno hinduističku zemlju Nepal na slične akcije.

Crkva također pruža pomoć u zajednicama kojima je potrebna što također pokreće sumnje lokalnih vlasti i hindusa koji to vide kao trik za preobraćenje. Drugim riječima, dobrotvorne akcije Crkve promatraju se sumnjičavo. Bez obzira na to, Crkva nastavlja svoju misiju i ostaje ustrajna u tome da se ne događaju prisilna obraćenja.

Iz ICC-a ističu kako hindusi ne razumiju činjenicu da ispovijedanje slobode vjerovanja za kršćane, između ostaloga, znači pomagati druge i drugačije, ako su u potrebi.

Ž.I., KT