Nepoznata sudbina zatočenoga kineskog biskupa


Uhićen u svibnju, mons. Zhang Weizhu još nije oslobođen, dok je deset svećenika pritvorenih s njime pušteno na slobodu, a bogoslovi poslani kući. Svima je navodno ispiran mozak tijekom „političkih predavanja“. Katolička zajednica moli za svoga biskupa.

Kako piše AsiaNews, sudbina biskupa Xinxianga (Henan), mons. Josepha Zhanga Weizhua, uhićenoga u svibnju zajedno s deset svećenika i mnogim bogoslovima, još uvijek je nepoznata.

Policija je mons. Zhanga zadržala u sjemeništu u Cangzhou (Hebei). Službena verzija je da su njega i svećenike u vrijeme uhićenja vlasti pozvale „na čaj“. Od tada je policija pustila deset svećenika a bogoslove poslala kući. Međutim, mons. Zhang još se nije vratio svome domu.

Biskup Xinxianga na ovoj je dužnosti od 1991. Priznaje ga Sveta Stolica, ali ne i Kineska vlada, što ga čini „zločincem“. Na isti način, deset uhićenih svećenika također su „kriminalci“ jer se odbijaju prijaviti u takozvanu „Neovisnu crkvu“ i podrediti se Kineskoj komunističkoj partiji (KPK), kako nalažu Novi propisi o vjerskim aktivnostima.

Katolička zajednica u Xinxiangu osudila je tretman prema mons. Zhangu i svećenicima. Izolirani i podvrgnuti „političkim predavanjima“, vjernici vjeruju da su bili podvrgnuti pravom „ispiranju mozga“, tijekom kojeg su im usađivani „principi vjerske slobode“ koje je Stranka odredila.

Naglašavajući svoju ozbiljnu zabrinutost zbog njegove situacije, vjernici su napisali molitvu da biskup ima mir i slobodu: „Gospodine, Bože naš, Oče svih naroda, izabrao si svog slugu, biskupa Zhang Weizhua, da bude pastir tvoga naroda. Daj mu, molimo, snage i hrabrosti da se suoči s poteškoćama s kojima se susreo tijekom svoje službe; molimo i da mu daš fizički i unutarnji mir.“

Uhićenje mons. Zhanga samo je još jedan pokazatelj da sporazum između Vatikana i Kine o imenovanju biskupa nije promijenio ništa te KPK i dalje strogo kontrolira aktivnosti vjerskog osoblja.

KT