Niz napada na crkve u Francuskoj


Najmanje deset slučajeva vandalizma i obeščašćenja katoličkih crkava prijavljeno je u Francuskoj od početka veljače.

Vandali su u katoličkim crkvama diljem Francuske, koja se nekoć dičila nazivom Primogenita filia ecclesiae catholice – Prvorođena kćer Crkve Katoličke, razbijali kipove, obarali tabernakule, razbacivali ili uništavali Presveto, palili oltarnjake i rušili križeve.

Kako piše La Croix International, jedno od prvih zlodjela dogodilo se 4. veljače u crkvi Sv. Nikole u Houillesu, Yvelines, gdje je Gospin kip razbijen. A u istoj je bogomolji samo tjedan dana ranije oltarni križ nađen oboren na zemlju te je stolica u prezbiteriju bila oštećena.

Opservatorij o netoleranciji i diskriminaciji prema kršćanima u Europi zabilježio je još jedan napad na crkvu Sv. Nikole 10. veljače kada je tabernakul pronađen bačen na zemlju, a 35-godišnjak je potom priznao policiji da je počinio to nedjelo.

U katedrali Sv. Alana u Lavauru, na jugu Francuske, 5. veljače oltarnjak je zapaljen, a kipovi i križevi srušeni. Nasreću, vatru je primijetio župni tajnik te se nije proširila dalje, ali je dim oštetio oltar i zidove 800-godišnjega zdanja čija je unutrašnjost nedavno bila obnovljena.

Samo dan poslije, 6. veljače, vandali su u katoličkoj crkvi u Nimesu provalili tabernakul i razbacali hostije po podu te izmetom nacrtali križ na zidu i oštetili druge religijske predmete u crkvi.

Isti je Opservatorij zabilježio zločin koji se 9. veljače zbio u crkvi Notre-Dame de Dijon u mjestu Côte-d’Or, oko 200 km jugoistočno od Pariza, kada je također razvaljeno svetohranište i razbacane hostije, a oltarnjak išaran i knjige istrgane.

Simptomatično je da ništa od materijalnih vrijednih stvari nije otuđeno, nego je sve upućivalo na nakanu profanacije svetinja.

Dok još nije jasno jesu li ovi slučajevi povezani, valja se prisjetiti niza napada i vandalskih čina prema Katoličkoj Crkvi u Francuskoj i Belgiji koje su 2016. počinili teroristi Islamske Države. Najgori među njima bilo je ubojstvo vlč. Jacquesa Hamela koga su ubili džihadisti dok je slavio svetu misu u crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvrayu u Normandiji.

Premda su osude ovakvih zlodjela došle, ne samo iz crkvenih, nego i iz političkih krugova, razvidno je da je otpad od vlastite tradicije i religije stvorio pogodno tlo za one koji se iz različitih razloga žele obračunati s Katoličkom Crkvom u Francuskoj.

KT