Pastori moraju propovijedati o govoru kineskoga predsjednika


Dužnosnici Kineske komunističke partije (KPK) naredili su pastorima članstva različitih protestantskih crkava, a koji se nalaze pod izravnim državnim nadzorom, proučavanje i propovijedanje o nedavnom govoru predsjednika Xi Jinpinga.

Foto: Ilustracija orvelijanske Kine

Foto: Ilustracija orvelijanske Kine

Naime, doživotni kineski predsjednik Xi Jinping održao je prigodno obraćanje 1. srpnja, na 100. godišnjicu osnutka KPK-a. Zapovijed o obvezi propovijedanja o sadržani toga govora došla je za vrijeme konferencije Patriotskog pokreta protestantskih crkava u Kini (TSPM), posebnoga tijela koje se nalazi pod kontrolom države te Kineskog kršćanskog vijeća (KKV).

Inače, KKV nadgleda educiranje u crkvama i ostalim institucijama u kojima djeluju svećenici članovi TSPM-a. Inače, konferencija, održana 8. srpnja, nosila je naslov Učenje i provođenje duha govora glavnog tajnika Xi Jinpinga.

Kako javlja International Christian Concern (ICC) od pastora se sada očekuje da govor predsjednika Xija učine središnjom temom propovijedanja te međusobnog razgovora za vrijeme susreta.

U obraćanju Jinpinga govorilo se, između ostaloga, o oblikovanju moderne Kine i njezine budućnosti. Također je istaknuta potreba promoviranja socijalizma i KPK-a, bez kojih Jinping ne vidi budućnost zemlje čiji je predsjednik.

Nazočni pastori su dobili i primjerak "uzorne propovijedi" koja se bazira na temelju devet točaka iz govora koji je veličao Kinu, KPK i predsjednika Xija.

Nepoštivanje zapovijedi će se smatrati kršenjem sinicizacije i vjerojatno će rezultirati zatvaranjem dotične župne crkve ili institucije.  

Inače, sinicizaciju već šest godina provodi KPK i ima za cilj nametati stroga pravila različitim društvima i institucijama, pa i crkvama, kako bi svoje temelje gradili na vrijednostima socijalizma i podrške vodstvu KPK-a.

Temu sinizacije odaslao je Xi u svibnju 2015. i to nakon analize situacije u kojoj se KPK plašila slične sudbine onoj u SSSR-u. Tada je komunistička vrhuška odlučila da se i religije moraju "sinizirati" ako žele ostati u Kini.

Tako je sinizacija postala nova riječ za zatvor i progon neshvatljiva ljudima koji žive u demokratskim zemljama. Objašnjenje te riječi znači praktički asimilaciju u kinesku kulturu i društvo te iznad svega podčinjenost Partiji.

Usprkos svemu, čini se kako broj kršćana u ovoj dalekoj azijskoj zemlji konstantno raste.

Ž.I., KT