Egipat

Povećan progon kršćana za Uskrs i tijekom ramazana


U jednomjesečnom razdoblju tijekom travnja dogodila su se najmanje četiri nasilna incidenta i dvije otmice nad kršćanskim stanovništvom u Egiptu. Eskalacija je započela nekoliko dana prije početka Velikog tjedna i nastavila se kroz muslimanski sveti mjesec ramazan.

To predstavlja značajan porast progona kršćana u odnosu na prethodne mjesece iste godine. „Ovo je bio težak Uskrs za kršćansko stanovništvo Egipta“, rekao je predsjednik International Christian Concerna (ICC) Jeff King te dodao kako je „nasilje tijekom velikih blagdana nažalost uobičajeno“.

Dana 7. travnja koptski svećenik Arsanious Wadid ubijen je nakon što ga je nekoliko puta nožem izbo 60-godišnji napadač koji je kasnije procijenjen psihički nestabilnim, ali i prijašnjim članom radikalnih skupina u Egiptu. Kako se navodi u izvješću ICC-ja, „uobičajeno je da napadač bude optužen za mentalnu bolest, a vlasti se ne bave temeljnim ekstremističkim motivima“. Ovaj trend nije samo „medvjeđa usluga autentičnoj vjerskoj slobodi, već i povećava marginalizaciju osoba sa stvarnim invaliditetom“.

Samo dva dana prije dvije koptske žene, majka i kći, otete su u provinciji Beni Suef. Par se ponovno vratio obitelji nakon 11 dana. Objava na društvenim mrežama postala je viralna nekoliko dana nakon otmice, 13. travnja, kada je žena, Mariam Waheeb, objavila da je prešla na islam. Mnogima je bilo jasno, uključujući i njezina supruga Josepha Saada, da je video snimljen pod prisilom.

Još jednu koptsku kršćanku, 15-godišnju Simone Adel, oteo je 11. travnja brat njezina muslimanskog kolege iz škole. U obama slučajevima policija je učinila malo sve dok nije bilo više javnih prozivki za nedjelovanje.

Također, neimenovani musliman 21. travnja dvaput je ošamario 30-godišnju koptsku kršćanku Nevin Sobhi jer nije nosila maramu na glavi kada je ušla u ljekarnu. Sobhijev maloljetni sin svjedočio je verbalnom zlostavljanju i fizičkom napadu na njegovu majku. Sobhi se kasnije suočila s onim što je smatrala „trećim šamarom“ u policijskoj postaji kada nisu podnijeli prijavu protiv muškarca iz ljekarne.

Četiri dana kasnije 25-godišnjem Michaelu Magdyju Saidu iz Assiuta pucano je u prsa, a počinitelj je militantni musliman koji je nekoć bio kriminalac. Očevidac je izvijestio da je napadač inscenirao spor sa Saidom te mu pucao u prsa. Said je na intenzivnoj njezi, a napadač je u pritvoru.

Krajem travnja četvorica neidentificiranih napadača 22 puta su ustrijelila Ranija Raafata, mladog Kopta iz Dabae u pokrajini Matrouh. Raafat nije imao poznatih neprijatelja, a njegov otac pretpostavlja kako ubojstvo ima veze s religijom.

Također, pojavili su se i brojna izvješća o odbijanju posluživanja hrane kršćanima u restoranima prije vremena iftara, što je kršenje dnevnog posta za vrijeme ramazana.

Inače, u travnju je Komisija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu vjersku slobodu preporučila stavljanje Egipta na poseban popis za praćenje vjerskih sloboda američkog State Departmenta zbog toga što u ovoj zemlji vjerske manjine nemaju slobode koje su zajamčene Ustavom i svjetskim konvencijama.

Ž.I., KT