Indonezija

Škola prisiljavala učenice da nose hidžab zbog ugriza komaraca


U Indoneziji se pojavio videozapis svađe oca studentice i učitelja jedne strukovne škole u gradu Padangu u vezi s propisima o upotrebi hidžaba za učenice. Otac je prosvjedovao protiv škole jer je njegova kći prisiljena nositi hidžab iako nije muslimanka.

Foto: Učenice u Indoneziji

Foto: Učenice u Indoneziji

Većina Indonežana prepoznaju da je hidžab odjeća muslimanskih žena. Ako bi hidžab nosile žene nemuslimanke to se smstra oblikom vjerskog progona. Ono što je vrlo žalosno je da se to događa u sferi obrazovanja. Škola bi trebala biti mjesto na kojem će sljedeća generacija naučiti živjeti rame uz rame u različitostima, no sada je postala mjesto za nametanje volje određene religije, piše na stranici International Christian Concern (ICC).

Inače, Indonezija je poznata kao pluralistička zemlja s multietničkim kulturama i raznim religijama. Filozofija države je sklad svih ljudi u različitostima. Ustav Indonezije jamči slobodu svakom građaninu da prihvati religiju i u skladu s tim vrši bogoslužje kako želi. Nažalost, ono što se dogodilo u strukovnoj školi tijekom 2021. tinja od 2005.

Gradonačelnik Padanga od 2004. do 2014. Fauzi Bahar odmah po dolasku na dužnost donio je novu odluku o školskim odorama koja je u to vrijeme sadržavala elemente šerijatskog zakona. Tako su sve studentice bile dužne nositi hidžab bez obzira na vjeru. Iako ignorirana i nesprovođena ova vrsta prisile često se javljala u područjima s većinskim muslimanskim stanovništvom u Indoneziji, jer je podržana regionalnim propisima u vezi sa šerijatom koje su donijele lokalne vlasti.

Prema izvješću ICC-a Bahar je sada upitan o razlozima njegove odluke iz 2005. odgovorio: "Namjera je da studenti mogu izbjeći ugrize komaraca zaraženih denga groznicom. Nakon što smo djevojkama stavili hidžab, broj učenika koji su oboljeli od denga groznice dramatično je opao jer komarci nisu imali mjesta za ugriz. Kad djevojke nisu bile umotane, komarci su ih grizli za noge, bedra, ruke i vrat. Kad je tijelo zastrto velom komarci nemaju mjesta za ugriz."

Srećom, ministar obrazovanja i kulture Nadiem Makarim bio je vrlo brz i odlučan u odgovoru na ovaj problem te je izdao zajedničku uredbu koju su potpisali ostali ministri u kojoj se izričito zabranjuju školske uniforme koje upućuju na određenu religiju.

"Zahvalan sam što je slučaj moje kćeri otvorio oči svima - sada su napokon svjesni progona u školama. Ispostavilo se da se ista stvar dogodila ne samo u Padangu, već i na nekoliko drugih mjesta. Nadam se da u Indoneziji u školama više neće biti bilo kakvog oblika ugnjetavanja", rekao je otac maloljetne učenice Elianu Hia.

Indonezija je država u jugoistočnoj Aziji koja ima 1 910 931 km². Obuhvaća veći dio Malajskog arhipelaga: Velike i Male Sundske, Molučke i mnogobrojne manje otoke (ukupno 17 504 otoka i otočića od kojih je oko 6000 naseljenih). Indoneziji pripada i zapadni dio otoka Nove Gvineje (pokrajine Papua i Papua Barat). Pet najvećih otoka, Sumatra, južni i istočni Borneo, Java, Celebes (Sulawesi) i zapadni dio Nove Gvineje zauzimaju većinu ukupne površine.

Prema popisu iz 2010. Indonezija ima 237 milijuna stanovnika, a prema procjeni za 2014. čak 252. Po broju stanovnika četvrta je, a po površini četrnaesta zemlja u svijetu.

Većinu stanovništva čine muslimani (87,2%) dok je kršćana 8,9% i uglavnom žive na Javi, Celebesu, Molucima i Novoj Gvineji.

Službeni je jezik indonezijski (bahasa indonesia), a u uporabi je i oko 250 regionalnih jezika i mnogo narječja.

Ž.I., KT