Kenija

Troje kršćana ubijeno u napadu na dva autobusa


"International Christian Concern" (ICC) je doznao da su somalijski militanti iz skupine Al-Shabaab, 7. lipnja, iz zasjede napali dva autobusa i policijsku pratnju koji su vozili duž rute Mandera-Nairobi u Keniji.

Klasična zasjeda se dogodila između sela Olla i Sarman na sjeveru Mandere. Među trojicom ubijenih je i dvoje službenika osiguranja iz pratnje koji su čuvali civilnu kolonu.

Potvrđujući incident zapovjednik policije u regiji Rono Bunei rekao je kako se napad dogodio u jutarnjim satima te da su glavni osumnjičeni teroristi Al-Shabaaba postavili zamku na dva civilna autobusa i jedno policijsko vozilo u pratnji. Također je istaknuo kako to područje nema mobilnu telefonsku mrežu što je bio i glavni motiv za napad na tom mjestu.

Ubijeni zbog Izraela i Gaze

Mjesni pastor iz Mandere, koji je želio ostati anoniman, je za ICC rekao da su napadači tražili nelokalne kršćanske putnike koji su odlučili iskoristiti dulju rutu Nairobi-Moyale-Mandera kako bi izbjegli vrlo nesigurni put Nairobi-Wajir-Mandera. Dok je razgovarao s ICC-om, istaknuo je: "Postojali su strahovi za vjernike na sjeveroistoku Kenije od trenutka kada je izbio rat između Gaze i Izraela. Čak čujemo kako mještani javno skandiraju o zlu koje nanosi Izrael, Amerika i Crkva. Nitko se ne osjeća sigurno u gradovima ili dok putuje. Savjetovano nam je da zaustavimo kretanja te da se u crkvama ne okupljamo bez osiguranja":

Regionalni menadžer ICC-a za Afriku Nathan Johnson rekao je kako je regija sjeveroistočne Kenije već nekoliko godina leglo terorizma jer radikalni islamski borci ciljaju nelokalne kršćane i državne službenike. "Žele uspostaviti uporište u ovom dijelu zemlje kako bi 'kaznili' Keniju zbog njezinog sudjelovanja u borbi Somalije za demokraciju. Ovaj nedavni napad dogodio se samo dva mjeseca nakon što je pet putnika ubijeno, a deseci su teško ozlijeđeni kada je autobus kojim su putovali prešao preko nagazne mine na cesti na cesti Laffey-Mandera u blizini granice Kenije i Somalije u okrugu Mandera."

Tko su Kenijci?

Za Keniju kao državu može se reći da "nema pretjeranih problema" kao ostale afričke zemlje, međutim njezina glavna boljka su siromašne i propale države u okružju iz koje terorističke skupine vrlo lako novače nezadovoljnike koji onda siju strah i svoje bolesne ideologije smrti svojim susjedima...

Korupcija koja izjeda i dijelove Europe je veoma prisutna u ovoj afričkoj zemlji, kao i nepostojanje dobre infrastrukture, posebno u rubnim dijelovima državi. Kenija dakle ima klasične boljke koje su uočljive u afričkim zemljama, nekadašnjim kolonijama koje se tek uče demokraciji.

Inače, Kenijski glavni grad Nairobi 7. kolovoza 1998. bio je poprište krvavog terorističkog napada. U eksploziji autobombe razoreno je američko Veleposlanstvo i obližnja poslovna zgrada te je ubijeno više od 200 ljudi. Gotovo simultano dogodila se i jedna eksplozija u Tanzaniji. Za napade je bila odgovorna teroristička organizacija Al-Qaida Osame bin Ladena.

Kenija je iznimno heterogena po mnogim osnovama. Zanimljivo je napomenuti kako u njoj živi i oko 600 000 osoba koje pripadaju istočnim crkvama, 300 000 hinduista te čak 130 000 kvekera, kršćanski vjerski pokret ili sljedbu koja nema svećenstvo ni obrede, a najpoznatiji su po tome što odbijaju oružje.

Ni muslimani nisu homogeni, sunita je oko 80%, 10% je šijita te oko pet procenata ahmedija, koji su u očima drugih muslimana sektaši te su "izbačeni" iz svjetske islamske zajednice.

Ž.I., KT