Vijetnam

Vjernička zajednica pravno priznata nakon 30 godina čekanja


Vlasti u provinciji Son La u Vijetnamu, pokrajini koja je odbijala priznati postojanje Katoličke Crkve, ipak su odlučile pravno prepoznati postojanje jedne župe.

Ime vjerničke zajednice koja napokon dobila priznanje je Moc Chau i nalazi se na sjeverozapadu Vijetnama. Ovo je prva župa u pokrajini, od njih ukupno osam, koju je službeno odobrila i priznala lokalna vlada što je završetak duge i naporne pravne borbe tamošnjih katolika koji su se 1991. počeli okupljati u jednoj dvorani.

Kao zahvala zbog toga 6. studenoga služena je u Moc Chau misa koju je predslavio biskup mons. Peter Nguyen Van Vien, apostolski upravitelj Hung Hoa. Na euharistiju su koncelebrirali biskup u miru mons. John Marie Vu Tat i 21 svećenik. Bili su nazočni brojni vjernici te predstavnici lokalne vlasti kao i budisti.

U propovijedi je biskup Vien istaknuo kako je župu službeno uspostavio 2015. biskup Tat, ali da korijeni okupljanja vjerničke zajednice u tom mjestu sežu 30 godina u prošlost. Mons. Vien je istaknuo kako ona svoje postojanje duguje svećenicima, redovnicima i vjernicima koji su usprkos brojnim poteškoćama njegovali zajedništvo, javlja ICC.

Tijekom mise biskup Vien imenovao je vlč. Josepha Nguyena Conga Binha za prvog župnika Moc Chaua. On u ovoj vjerničkoj zajednici pastoralno djeluje od 2018. ali sada je formalno priznat kao župnik te će moći, osim duhovnih zadaća, obavljati sve pravne poslove što se tiču civilnih vlasti.  

Župa Moc Chau ima 240 obitelji i oko 900 ljudi u četiri filijale i dvije misijske ispostave u okruzima Moc Chau i Van Ho. Pokrajina prema posljednjem popisu ima oko 106 000 žitelja.

Vrijeme će pokazati hoće li vijetnamska vlada priznati ostalih sedam župa, kojima gravitira oko 8 000 katolika pridonoseći većoj vjerskoj slobodi i procvatu kršćanstva u toj zemlji.

Ž.I., KT