Iran

Vlast pušta 70 000 zatvorenika među kojima nisu konvertiti


Kao rezultat epidemije "koronavirusa" koji je dobrano pogodio ovu zemlju Iran je odlučio privremeno osloboditi čak 70 000 zatvorenika zbog straha da bi se bolest mogla proširiti u prenapučenim prostorijama...

Foto: Tipičan iranski krajolik

Foto: Tipičan iranski krajolik

"Najnovija izvješća govore da se virus COVID-19 proširio unutar iranskih zatvora", rekao je u Ženevi Javaid Rehman, američki specijalni izvjestitelj za ljudska prava u Iranu i dodao da se neposrednim puštanjem na slobodi našlo oko 70 000 zatvorenika, uključujući i šest kršćana.

Rehman je pozdravio puštanje desetaka tisuća zatvorenika na "kratkoročni dopust" zbog borbe protiv virusa, ali je pozvao iranske vlasti da također oslobode "zatvorenike koji imaju dugoročne kazne u vezi sa sigurnošću".

Nažalost, poznato je da su "zatvorenici koji imaju kazne o sigurnosti" zapravo bivši muslimani koji su prešli na kršćanstvo.

Tako najmanje 11 kršćanskih vjernika izdržavaju dugotrajnije kazne i ostat će u zatvoru. To uključuje i kršćane poput Nasser-Navarda Gol-tepeha koji je osuđen na 10 godina zbog "zločina protiv nacionalne sigurnosti."

Članak 18 Uredbe o puštanju zatvorenika, kaže da zatvorenici (kršćani većinom) ostaju u zatvoru ako "izdržavaju duže kazne zbog optužbi vezanih uz sigurnost".

Riječ je o vjernicima iz sjevernog grada Rashta koji su uhićeni u racijama na njihove domove i takozvane "kućne crkve": Abdolreza Ali Haghnejad, Shahrooz Eslamdoost, Behnam Akhlaghi, Babak Hosseinzadeh, Mehdi Khatibi, Khalil Dehghanpour, Hossein Kadivar, Kamal Naamanian i Mohammed Vafada.

Njihove petogodišnje zatvorske kazne nedavno su potvrđene na sudu, iako ni njima, ni njihovim odvjetnicima, nije bilo dopušteno prisustvovati raspravi.

Kršćanska aktivistica Mary (Fatemeh) Mohammadi bila je među zatvorenicima kojima je nedavno odobren privremeni dopust iz ženskog zatvora Qarchak. U pritvoru, dok je čekala suđenje, su je mučili i tukli da su modrice još bile vidljive na njezinom tijelu tri tjedna kasnije.

Mary je na svom Facebooku napisala da je datum njezina ročišta na sudu premješten za utorak, 14. travnja 2020. te se zapitala: "Kakva je žurba za davanjem kazni tijekom koronavirus krize? Slanje ljudi u zatvor trebalo bi se smatrati velikim zločinom protiv čovječnosti u ovom trenutku".

Prema službenim podacima (16. ožujka 2020.), u Iranu je od koronavirusa preminulo 853 ljudi, uključujući najmanje 12 smrtnih slučajeva iranskih dužnosnika i političara. Zabilježeno je više od 14 000 slučajeva zaraze u cijeloj zemlji.

Broj smrti i infekcija od koronavirusa u Iranu je u porastu otkad je ta zemlja 19. veljače prijavila prva dva smrtna slučaja. Jasno je da, ako se trend nastavi, neće biti dovoljno kapaciteta u bolnicama za sve zaražene.

Prema procjenama Iran ima oko 110 000 bolničkih kreveta, uključujući 30 000 u glavnom gradu Teheranu. Vlasti su se obvezale da će po potrebi uspostaviti mobilne klinike međutim broj respiratora nije naveden.

KT