Apostol ispovjedaonice ostavio nam je u nasljeđe ...


U mjesecu svibnju Katolička Crkva se spominje Sv. Leopolda Bogdana Mandića, a pisma i spise tog apostola ispovjedaonice priredili su Remigio Battel i Giovanni Lazzara, i to djelo nazvali Iz dubine svoga siromašnog srca.

Piše: Tina Matić Ilić

Djelo Iz dubine svoga siromašnog srca objavila je 2018. Hrvatska kapucinska provincija Sv. Leopolda Mandića, u suradnji s nakladnom kućom Kršćanska sadašnjost. Knjigu ispisanu na 472 stranice s izvornog talijanskog na hrvatski jezik preveli su Bogdan Malešević i Hadrijan Borak.

 153 teksta za 153 dana

Svi znaju za svetca niske građe i krhkog zdravlja koji je 1866. rođen u Herceg Novom– Leopolda Bogdana Mandića,i koji je ostao upamćen kao izniman ispovjednik. Upravo zbog toga mu se uz ime često dopisuje sintagma „apostol ispovjedaonice“.

Za života je ostavio mnoga pisma i spise koji otkrivaju dubinu njegova nutarnjeg života. Oni oslikavaju njegovu suosjećajnost, ali i spretnost u teološkom i vjerskom odgovaranju na pitanja i probleme ljudi.

Djelo Iz dubine svoga siromašnog srca čitatelju daje priliku upoznati Sv. Leopolda. A svatko tko je voljan, to može učiniti čitajući četiri poglavlja knjige.

Prvo poglavlje čine pisma, i na jednom mjestu je sabrano njih gotovo 100.Zapravo ona su bila poslana na gotovo 100 adresa jer je fra Leopold prijateljima pisao nekoliko puta.

Druga cjelina koja publici predstavlja svetčeve spise donosi ukupno 53 naslova i osim njih bilješke s pojašnjenjima.

Treće poglavlje su molitve, teološka i moralna razmišljanja, a četvrto prijepisi.

Ne treba izostaviti kako, osim toga, izdanje sadrži i kronologiju svetčeva života, bibliografiju i različita kazala.

Za svaki dan

Provincijal Hrvatske kapucinske provincije Sv. Leopolda Bogdana Mandića (koja je knjigu objavila uz 400. obljetnicu dolaska kapucina u grad Zagreb) fra Jure Šarčević u predgovoru je kazao kako pisma i spisi velikog čovjeka iz Herceg Novog prenose i aktualnost njegova apostolskog poslanja. „Zato su ta Pisma vrlo bogata sadržajem, ali i vrsno pedagoško i duhovno pomagalo svima nama da svoju vjeru ozbiljno i radosno živimo u svakidašnjici različitih situacija našeg života“, riječi su provincijala Šarčevića.

Sv. Leopolda, koji je velikidio života proveo u Padovi, ne moraju opisivati samo drugi ljudi jer je on toliko toga o sebi govorio svojim životom i svjedočenjem. U njegovim pismima nema ništa neobično, nedostižno. On je jednostavnim rječnikom donosio nadu i utjehu u ljudska srca, a nerijetko je pokazivao vlastitu skromnost i poniznost.

U knjizi je uvršteno 45 pisama koje je Svetac poslao Giuseppini Cremonesi dajući joj uvijek brojne savjete. Tako u pismu od 4. svibnja 1934. sugovornici najprije zahvaljuje na riječima punim vjere i poštovanja prema njegovoj siromašnoj osobi. „Imajte čvrsto pouzdanje da će Božja providnost posredovati i stišati jaku oluju nad Vašom obitelji. I u drugim je zgodama naš Gospodin stišao more i vjetar, kako pripovijedaju sveta evanđelja (usp. Mt 8,26). Ali on je i sada isto tako svemoguć; i sada će učiniti tu veliku milost. Vi nastojte sačuvati ovu vjeru, koliko to mi možemo učiniti u trenutcima boli“, napisao je poznati ispovjednik.

Već iz ovog primjera vidljivo je kako, unatoč tomu što su njegova pisma i spisi vrlo kratki, knjiga može poslužiti i kao vodič za brojna pitanja i probleme s kojima se današnji čovjek svakodnevno bori.