Božja Riječ bliska i onim najmanjima


Moja prvopričesnička Biblija djelo je koje može poslužiti kao temelj za odgoj i odrastanje djece uz učenje o kršćanskoj vjeri.

Piše: Tina Matić Ilić

Nakladna kuća iz Zagreba – Kršćanska sadašnjost objavila je knjigu Moja prvopričesnička Biblija, ispisanu na 125 stranica kroz 58 priča. Autor ovoga djela je Rhona Davies, a s izvornog engleskog jezika na hrvatski prevela ga je Zrinka Ana Prosoli.Ne treba zaboraviti kako ono ne bi bilo toliko zanimljivo djeci da nema ilustracija, a njih je uradio Gustavo Mazali.

Kao pravi dar

U Vatikanu je 30. rujna 2019. objavljeno apostolsko pismo u obliku motu proprija Aperuit illis kojim je papa Franjo odredio da „Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi“.

Tako se ove godine prvi put obilježava Nedjelja Božje Riječi. Tom prigodom treba sve vjernike potaknuti na čitanje Svetog pisma. No, ne samo one zrele, nego i one najmanje, kako bi od malih nogu u svome životu stvorili tu lijepu naviku.

Jedan od prvih koraka u tome moglo bi biti čitanje upravo Moje prvopričesničke Biblije u kojoj je ponuđen izbor iz najvažnijih biblijskih knjiga, dakako prepričan i primjereno ilustriran.

Kršćanska sadašnjost nije prvi put objavila Sveto pismo za najmlađe. Oni su do sada bili nakladnici i Moje Biblije uspavanke, Biblije za moje prve korake i sl. Ipak, novoobjavljena knjiga najprikladnija je za prvopričesnike, a to joj i naziv govori. Ona nudi onoliko podataka koliko djeca toga uzrasta mogu upamtiti i shvatiti. Osim toga, na samom početku nalazi se i tablica koja označava kome pripada te kada i zašto je darovana. To ju čini pravim prvopričesničkim darom.

Važnost Božje Riječi

„Čitajući brojne biblijske priče u ovoj ilustriranoj Bibliji, djeca će naučiti više o kršćanskoj vjeri i o Božjoj ljubavi prema njima“, piše na koricama knjige. No, poruke o ljubavi nisu zapisane samo tu, one su na svakojake načine utkane u svaku priču i jedna baš nosi naziv Ljubite jedni druge.

U njoj se govori o poznatoj slici kako Isus pere noge učenicima. „Nije bitno biti važniji od svojih prijatelja, bitno je pokazati im da ih volite. To znači da vam ništa ne bi trebalo biti teško učiniti. Ako ćete jedni drugima pokazivati da se volite na taj način, drugi će vidjeti da ste drukčiji – i da ste moji učenici. Volite jedni druge kao što ja volim vas“, zaključak je priče u Mojoj prvopričesničkoj Bibliji. Ovakvim završetkom autor najmlađima pokušava prenijeti one važne poruke i pouke koje Sveto pismo svakim svojim retkom nudi. Učeći o životnim pravilima kroz ilustriranu Bibliju, mališani će stjecati naviku i njegovat će Božju Riječ, vjerojatno i kad ne budu više tako mladi.

58 izdvojenih za mališane

Biblija kao knjiga nudi pregršt priča, prispodoba i pouka. Ovo izdanje Biblije za najmlađe priredilo je 58 priča: U početku, Nesavršen svijet, Noina arka, Abraham vjeruje Bogu, Žena za Izaka, Očev blagoslov, Jakovljev omiljeni sin, Novi dom u Egiptu, Mojsije i princeza, Gorući grm, Nedaće u Egiptu, Kralj govori: 'Idite', Put kroz more, Deset pravila za život, Uhode u zemlji, Zidine se ruše, Gideon vjeruje Bogu, Dječak koji je slušao, Prvi kralj, Bog izabire Davida, Div zvani Golijat, Mudri kralj Salomon, Ilija i gavrani, Ljubazna udovica, Bog ozdravlja Naamana, Jona bježi, Plamena užarena peć, Bačen lavovima!, Mir u cijelom svijetu, Djetešce u jaslama, Slijedeći zvijezdu, Isus se krsti, Prvi prijatelji i pomagači, Rupa na krovu, Vojnikov sluga, Oluja na jezeru, Učitelj Isus, Žena koja nije mogla ustati, Briga i dijeljenje, Jairova djevojčica, Milosrdni Samarijanac, Dobri pastir, Izgubljeni i nađeni sin, Slijepi prosjak, Čovjek bez prijatelja, Isus jaše na magarcu, Ljubite jedni druge, Posljednja večera, Molitva na mjesečini, Petar je posramljen, 'Raspni ga!', Smrt na križu, Prazna grobnica, Šetnja s Isusom, Iznenađenje za Tomu, Doručak u svitanje, Više od srebra i zlata i Promijenjen život.