Čuvati okoliš – dodirivati svijet s ljubavlju


Knjiga "Naša majka Zemlja" sabrala je riječi, tekstove, govore i homilije koje je papa Franjo izrekao na temu koja je danas jedna od najvažnijih, a to je očuvanja stvorenoga svijeta i promicanja dostojanstvenoga života za svakog čovjeka.

 

Piše: Tina Matić Ilić, Katolički tjednik 

Naša majka Zemlja djelo je koje već s podnaslovom Kršćansko čitanje ekoloških izazova, da naslutiti o čemu je tu riječ. Kako je tema zapravo jako aktualna nakladna kuća iz Zagreba Kršćanska sadašnjost objavila je ovu knjigu 2020. S izvornog talijanskog jezika na hrvatski preveo ju je Tomislav Kasić i to izdanje ima 128 stranica. Ne treba zaboraviti kako je predgovor napisao ekumenski patrijarh Bartolomej.

Ekumenizam okoliša

Nadbiskup carigradski novorimski i ekumenski patrijarh Bartolomej u predgovoru je pisao o sudjelovanju na misi uvođenja pape Franje o zajedničkom hodočašću u Jeruzalem i svemu lijepo što je proizašlo iz ekumenske suradnje. „Posljednjih godina mnogo se toga dogodilo unutar naših Crkava, kao i na bilateralnoj razini između Pravoslavne i Rimokatoličke Crkve. Tako smo naučili da postoji uska veza između ekumenskog dijaloga i brige za okoliš. Došli smo do shvaćanja da, osim ekumenizma dijaloga među raznim kršćanskim vjeroispovijestima te ekumenizma mučeništva u kojem imaju udjela žrtve vjerske diskriminacije i nasilja, postoji i ekumenizam okoliša pred svjetskim klimatskim promjenama, koji sa sobom nosi implikacije i posljedice golemih razmjera za cijeli naš planet i njegove stanovnike“, napisao je patrijarh. Osim toga napomenuo je kako je Crkva koja zaboravlja moliti za prirodni okoliš – Crkva koja odbija ponuditi hranu i piće čovječanstvu koje pati.

Naglasio je kako poslije svega, briga za okoliš uključuje također brigu za ljudske probleme siromaštva, glasi i žeđi te je u tom svjetlu koncipirana i cijela knjiga.

O čemu je riječ?

No koje su to teme kojih se spominje ovo djelo? Misli su dakle sabrane u četiri velika poglavlja. Prvo poglavlje naziva Cjelovita vizija piše o globalnoj suradnju, vrijednosti rada i čuvanju onoga što pripada potomcima.

„Mi smo stvorenja, pa i vrijeme koje teče je stvorenje. To znači da ne postoje nijedna situacija, nijedna kušnja ili kriza, nijedna radost ili uspjeh, u kojima se ne bi moglo iskusiti Gospodina, učiniti jedan korak prema njemu kako bismo rasli u prijateljstvu s njim i mogli ga s naše strane ljubiti, jer smo ludo ljubljeni“, piše u knjizi

Drugi dio Od epohalnog izazova do globalne politike posvećen je govoru o onečišćenju i klimatskim promjenama, o gubitku bioraznolikosti i dakako važnosti odgajanja za savez između čovječanstva i okoliša.

Treće i najveće poglavlje informativnog naslova Nagovori, audijencije i homilije citira ono na što je Sveti Otac ranije skretao pozornost. On je u različitim prilikama naglašavao kako je stvoreni svijet najljepši Božji dar, kako je potrebno čuvati ljudski život i planet, o tome kako zemlja vapi, o važnosti vode i tome kako je čuvanje svega toga zapravo ekumenski izazov.

Posljednja cjelina Velika nada čitatelje, kao i stranice koje prethode u knjizi, govori o tome kako čovjekova sudbina određuje sudbinu svijeta, o katastrofi okoliša s kojom su ljudi suočeni i, među ostalim, tome kako euharistija uči dodirivati svijet s ljubavlju.

Iskusiti Gospodina

Sve te misli o brizi za stvoreno Papa je već ranije negdje izrekao, ali tekst Velika nada prvi put je objavljen u ovoj knjizi. U njemu Sveti Otac napominje kako sve što postoji nosi sa sobom otisak, trag sjećanjegenetiku koja upućuje na Oca, a to znači da čovjek u svemu što postoji može susresti Gospodina. „Mi smo stvorenja, pa i vrijeme koje teče je stvorenje. To znači da ne postoje nijedna situacija, nijedna kušnja ili kriza, nijedna radost ili uspjeh, u kojima se ne bi moglo iskusiti Gospodina, učiniti jedan korak prema njemu kako bismo rasli u prijateljstvu s njim i mogli ga s naše strane ljubiti, jer smo ludo ljubljeni. Sve što postoji, postoji, dakle kako bi moglo 'živjeti' kao Bog, to jest kao dar, kao primljena i dana ljubav“, piše u knjizi. U tim riječima krije se cijela „filozofija“ brige o čovjeku, okolišu – svemu stvorenom.