Duhu ono što je kruh gladnu čovjeku


"Božanska romansa" jedno je od mnoštva djela biskupa i autora Fultona J. Sheena, i ono govori o tajni Božje ljubavi prema čovjeku te o Njegovoj potrazi za čovjekom, kao i čovjekovoj potrazi za Njim.

Piše: Tina Matić Ilić, Katolički tjednik

Nakladna kuća iz Splita – Verbum objavila je 2020. još jedno djelo Fultona J. Sheena, jedne od najpoznatijih crkvenih ličnosti 20. stoljeća, i ono je ispisano na 112 stranica. Za hrvatsko govorno područje s izvornog engleskog jezika preveo ga je Mijo Pavić.

Utjelovljena Ljubav

Sluga Božji Sheen (1895. – 1979.), autor više od 60 knjiga koji je na svojim televizijskim i radijskim programima imao više od 30 milijuna gledatelja i slušatelja, Božansku romansu posvetio je kao zahvalu Bezgrješnom začeću, Božjoj Majci Mariji, Prijestolju Mudrosti i njome pokušao ljudima približiti veličinu ljubavi Boga prema čovjeku.

Sve to on je napisao u sedam poglavlja.

U prvom poglavlju Čovjekova potraga za Bogom govori o čovjekovoj potrazi za životom, istinom i ljubavlju koje nalazi u Njemu.

U drugom dijelu naslovljenom Presveto Trojstvo nastoji, uz pomoć objave, doznati nešto o nutarnjem Božjem životu.

Slijedi Prelijevanje ljubavi u komu pojašnjava kako se ljubav otkriva kao stvarnost koja izlazi iz sebe i stvara moralni svemir.

Četvrto poglavlje – Božja potraga za čovjekom publici pokušava približiti stvarnost koja osobno ponovno uspostavlja izvornu ljepotu moralnog svemira.

Posljednja tri poglavlja nose naslove: Božja jednadžba, Križ kao propovjedaonica i Umiremo, a gle, živimo. „Posljednja tri poglavlja pokazuju kako Utjelovljena Ljubav, tj. sam Krist nastavlja živjeti u svojemu novom Tijelu; umirati po grijehu onih koji 'ponovno razapinju Krista u svojim srcima' i na kraju ponovno uskrsava u trajnom postojanju svoje Crkve s kojom ostaje do svršetka svijeta“, pojasnio je autor.

Najuzvišeniji osjećaj

Biskup piše kako knjiga nije polemičnog karaktera te da se trudio koliko je više mogao da bude duhu ono što je kruh gladnu čovjeku.

Na početku naglasio je da ako samo jedno srce dopusti poruci biti ispisana Božjim prstom na njemu, da će vjerovati da je učinjeno dovoljno kako bi svijet postao bolje mjesto za život. 

Na jednoj od stranica djela biskup Fulton Sheen opisao je ljubav kao nešto što se uvijek izlaže riziku da ne bude uzvraćeno jer je ona bezuvjetna. A nju je čovjekovo srce odbilo uzvratiti na jedan jedini način na koji se ljubav uopće može iskazati, a to je povjerenje i pouzdanje u trenutku kušnje. Nadalje je pojasnio kako je tako čovjek ostao bez darova, zamračio vlastiti razum i učinio prvi ili istočni grijeh, a grijeh je u konačnici ne htjeti ljubiti.

Čak i teorije o ljubavi malo znače sve dok su teorije. No, pustite da ljubav postane osobna u nekome i ona će pobuditi najuzvišenije osjećaje ljubavi na svijetu. Postoji tajna privlačnosti Utjelovljenja. Ljubav se utjelovila i nastanila se među nama“, napisao je autor

Nakon nekoliko primjera i brojnih pojašnjenja o čovjeku i grijehu i njegovoj pobuni, ne samo  protiv drugog čovjeka, nego protiv neizmjerne Božje ljubavi, Sheen piše o Božjem Utjelovljenju. „Humanizam je nemoguć jer je suviše akademski; ljubav prema čovječanstvu nemoguća je jer čovječanstvo zapravo ne postoji – postoje samo muškarci i žene; religija progresa nemoguća je jer progres ne znači ništa ako ne znamo prema čemu napredujemo; filozofski sustavi, znanstvene konstrukcije i parole ostavljaju čovjekovo srce hladnim. Čak i teorije o ljubavi malo znače sve dok su teorije. No, pustite da ljubav postane osobna u nekome i ona će pobuditi najuzvišenije osjećaje ljubavi na svijetu. Postoji tajna privlačnosti Utjelovljenja. Ljubav se utjelovila i nastanila se među nama“, napisao je autor dodavši kako se od tog dana ljudska srca koja su upoznala značenje Utjelovljenja ne mogu zadovoljiti ni jednim sustavom koji od njih traži da se klanjaju kozmosu.

Biskup piše na jednostavan način, svima shvatljiv, čitljiv i zanimljiv. Misli koje je on iznio tijekom 20. stoljeća i danas su i te kako aktualne te upućuju kako ljubav Boga prema čovjeku uvijek gori i nema rok trajanja.