Dvanaest uputa za sretan život


Poznati klinički psiholog u svojem djelu 12 pravila za život, s podnaslovom Protuotrov kaosu, donosi korisne savjete za najteža životna pitanja koja mogu biti dio svačijeg života.

Piše: Tina Matić

Svjetski bestseler12 pravila za život s izvornog engleskog na hrvatski jezik preveo je Ivo Džeba. Nakladna kuća Verbum objavila je djelo ispisano na 416 stranica 2018., a urednik pothvata bio je mr. sc. Petar Balta.

12 uputa za sreću

Autor je kroz svoj bestseler pokušao odgovoriti na najteža životna pitanja, a te odgovore utemeljio je na otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. Ova zanimljiva knjiga podijeljena je na 12 poglavlja koja su zapravo 12 pravila za život. Osim toga ovo izdanje nudi Predgovor hrvatskom izdanju, Uvertiru, Završetak i Bilješke.

12 pravila za život: 1. pravilo – Glavu gore i držite se uspravno, 2. pravilo – Odnosite se prema sebi kao prema nekome kome ste dužni pomoći, 3. pravilo – Sprijateljite se s ljudima koji vam žele najbolje, 4. pravilo – Uspoređujte sebe s onim što ste vi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas, 5. pravilo – Ne dopuštajte svojoj djeci da rade bilo što zbog čega vam se neće sviđati, 6. pravilo – Prije nego što počnete kritizirati svijet, prvo vlastitu kuću dovedite u savršen red, 7. pravilo – Težite za onim što je smisleno, a ne za onim što je probitačno, 8. pravilo – Govorite istinu – ili barem nemojte lagati, 9. pravilo – Pretpostavite da osoba koju slušate možda zna nešto što vi ne znate, 10. pravilo – Govorite precizno i jasno, 11. pravilo – Ne ometajte djecu dok se skejtaju i 12. pravilo – Pomilujte mačku kada je sretnete na cesti.

Pravilo 4

Ova zanimljiva, edukativna i u isto vrijeme humoristična knjiga nudi mnoge mudrosti koje je teško sažeti, a gotovo svatko s vremena na vrijeme zaboravi da se ne treba uspoređivati s drugima, nego sa samim sobom. Upravo je to misao 4. Petersonova pravila koje glasi: „Uspoređujte sebe s onim što ste vi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas.“

U ovom poglavlju autor najprije govori o tome kako je lako biti najbolji kada je konkurencija mala, kada živite u malom gradiću gdje se nemate s kim nadmetati. Dodaje i kako su mnoge velike zvijezde zapravo rođene u takvim sredinama. Te zvijezde su vjerovale u sebe.

Stoga se čovjek treba uspoređivati sa samim sobom. Ne treba gubiti nadu u boljeg sebe vodeći se onim da „uvijek ima netko bolji“. „Tražite, i dat će vam se. Kucajte, i otvorit će vam se. Ako tražite kao da želite i kucate kao da želite ući, možda vam se ukaže prilika da poboljšate svoj život: malo, puno ili potpuno (...) Usporedite se s onime što ste vi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas“, napisao je Peterson.

Upoznajte autora

Jordan Bernt Peterson rođen je 12. lipnja 1962. u kanadskom gradu Edmonton. Klinički je psiholog i profesor psihologije na Sveučilištu u Torontu. Njegov bestseler 12 pravila za život niz tjedana bio je na prvom mjestu ljestvice bestselera stranice Amazon. Školovao se na Sveučilištu Alberta i Sveučilištu McGill, a 1993. počeo je raditi na Sveučilištu Harvard. Pružio je pomoć mnogima koji se bore s depresijom, opsesivno-kompulzivnim poremećajima, anksioznošću… i tako došao u dodir s područjima psihofarmakologije, kliničke i socijalne psihologije, psihologije religije, psihologije ideologije i politike. Autor je ili suautor više od stotinu znanstvenih akademskih radova, a iza sebe ima više od 20 godina rada u kliničkoj praksi.