Nove knjige

Ekumenizam kroz riječi na djelu


​​​​​​​Knjiga "Ekumenska nastojanja" djelo je koje govori o šibenskom biskupu Srećku Badurini, a koje je priredio njegov brat fra Antun. Tu je sabrano mnogo od onoga što je biskup govorio, pisao i činio u okviru svojih ekumenskih nastojanja.

Piše: Tina Matić Ilić

Prvo izdanje Ekumenskih nastojanja ugledalo je svjetlo dana 2019. Tu knjigu ispisanu na 237 stranica objavila je nakladna kuća iz Zagreba – Kršćanska sadašnjost.

Dragocjeno katoličko svjedočanstvo

Knjiga Ekumenska nastojanja podsjeća na jednog od mnogih koji su radili na polju ekumenizma, a to je šibenski biskup fra Srećko Badurina (1988. - 1996.).

U predgovoru kojeg je napisao gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović saznaje se kako je Badurinu „iz samostanskih snova pozvao Bog da u ratnim nevoljama svoga naroda djeluje kao biskup u Šibeniku i Hrvatskoj“. Osim u Zagrebu, na području Hrvatske jedino u gradu Šibeniku stoluju i katolički i pravoslavni biskup te je tim više šibenski biskup imao velik zadatak. Kako se epicentar pobune za vrijeme rata nalazio u Kninu koji je na području njegove biskupije, on je dosljedno zastupao stajalište cjelovitosti svoje biskupije i pravo biskupa da obilazi svoje vjernike na svakome mjestu, bez obzira na političko-ratne podjele.

O njemu piše kako njegova ekumenska nastojanja „osijevaju evanđeoskom izvornošću, franjevačkom mirotvornošću, zdravorazumnošću, čovječnošću, čak i u trenutcima životne ugroženosti, te dijaloškom otvorenošću. Ona stoga ostaju povijesno važno i paradigmatično dragocjeno katoličko svjedočanstvo ekumenskog poštenja koje se ne odriče ni istine ni pravde.“

Kronologija biskupova ekumenizma

Uvod u djelo predstavljaju riječi samoga mons. Badurine. Potom je čitateljima priređen dio Ekumenizam u ratu (moja iskustva). Sljedeće poglavlje je naslovljeno kao Zbir dokumenata koji upotpunjuje „Ekumenizam u ratu“, koji je satkan od manjih cjelina koje su formirane kao godišta: 1989., 1990., 1991., 1992., 1993., 1994., 1995. i 1996. Treće poglavlje je kraće i nosi naziv Ekumenski susreti – kronologija/ekumenska bibliografija o. Srećka Badurine. Posljednje poglavlje Ekumenska promišljanja (izbor) također je podijeljeno na godine: 1987., 1989., 1991., 1992., 1993., 1994., 1995. i 1996.

Kao dio ovog izdanja priređeni su i Pogovor, Urednikove napomene i Podatci o autoru.

Budućnost kojoj svi teže

Knjiga Ekumenska nastojanja obiluje primjerima ekumenskog djelovanja šibenskog biskupa iz kojih čitatelji mogu naučiti dosta toga o sebi i drugima, o tome kako treba voditi dijalog i kako čovjek treba uvijek stati na stranu pravih vrijednosti.

Jedna od mnogih situacija koje su se dogodile jest potpora mons. Srećka Badurine koju je pružio Društvu hrvatsko-srpskog prijateljstva. Sačuvani dokument datiran je na 10. lipnja 1991., i u njemu piše o namjeri formiranja Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva u Šibeniku nakon što je isto realizirano u Zagrebu. „Svima bi trebalo postajati sve jasnije da građani naših prostora ne mogu jedni bez drugih izgrađivati uvjete života koji uzdižu moralni, kulturni, gospodarski standard svega ovdašnjeg pučanstva. Ako li nas povijest poučava o razdobljima slaganja i o razdobljima sukoba, sigurno je da nas model sukobljavanja ne može voditi prema dobrobiti za koju smo dužni zalagati se. Jedino nas kultura dijaloga može usmjeravati prema čovječnijoj budućnosti kojoj ljudi teže (…) Zahvaljujući Vam što ste me počastili svojim posjetom i obavijestima o svojim namjerama, želim Vam svjetlo i snagu Duha Božjega koji obnavlja lice zemlje“, napisao je pokojni biskup Srećko Badurina.